Nereguli la Agenția Națională de Transplant. Acreditări suspecte și referat de achiziții semnat de șofer
La Agenția Națională de Transplant au fost descoperite mai multe nereguli, în urma verificărilor Corpului de Control al Ministerului Sănătății. Din patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe pe care le-au verificat inspectorii, la toate au fost descoperite nereguli majore, spune ministrul Sănătății.
Cele patru unități verificate, care au fost acreditate pentru prelevarea de organe, deși nu îndeplineau condițiile minime, sunt spitalele județene din Brăila, Alba Iulia, Ploiești și Reșița.
„Niciuna din unități nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care nu s-a desfășurat nicio o actvitate de prelevare de organe până în prezent”, a spus ministrul.
Citiți și explicațiile directorului executiv al ANT privind lipsa acestor aparate din spitalele acreditate.
În aceste condiții, vor fi făcute verificări la toate centrele de prelevare de organe din țară.
Ministrul a vorbit și despre alte nereguli descoperite la Agenția Națională de Transplant.
„La ANT nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie”, a spus Vlad Voiculescu.
De asemenea, nu exsistă niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte, deși era responsabilitatea ANT să elibereze un proiect de ordin privind organizarea și funcționarea registrelor naționale pentru celule și țesuturi. În lipsa acestui registru, fiecare spital întocmește propriile liste de așteptare.
Au existat și nereguli în ceea ce privește cheltuirea banilor publici.
„De exemplu, pentru achiziția unui studiu de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, un domn care are și o jumătate de normă la compartimentul de achiziției dar în fața Corpului de Control a declarat că nu a înțeles ce a semnat”, a spus ministrul.
De asemenea, în urma controlului a fost sesizată și Agenția Națională de Integritate, în privința unui posibil conflict de interese.
„Am găsit la ANT probleme în derularea unui proiect european. Au fost încheiate convenții civile de prestări servicii de exemplu între Agenția Națională de Transplant, reprezentată de doctorul Dan Adrian Luscalov, director executiv, și prestator Luscalov Dan Adrian”, a spus Vlad Voiculescu.
Ministrul a vorbit și despre neregulile descoperite la spitalul Sfânta Maria din Capitală, despre care ministrul spunea recent că a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie.
„Îmi reafirm îndoielile că Spitalul Sfânta Maria a fost acreditat în mod judicios și că e pregătit în acest moment pentru a realiza transplant pulmonar. Din toate discuțiile cu experții pare că Spitalul Sfânta Maria e în imposibilitatea de a urmări pacienții transplantați, neavând un compartiment de pneumologie și experți specializați în urmărirea post-transplant, pentru că nu are un laborator în care poate analiza probele pacienților 24 de ore din 24”, a spus ministrul.
De alfel, la acest spital nu a mai fost făcut de câteva luni nici transplant hepatic, pentru că unul dintre medicii care făceau astfel de operații a părăsit spitalul.
„Aem dubii serioase legate de faptul că această intervenție deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vina din Germania pentru realizarea acestei intervenții și care nu are contract de muncă cu spitalul”, a spus ministrul.
El a mai spus că a cerut acceptul Primăriei București de a permite Corpului de Control să verifice cum a fost acreditat spitalul și cum s-au făcut achizițiile publice.
„Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparență pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să-l facă, și anume să publice toate contractele încheiate de Spitalul Sfânta Maria cu firmele care au furnizat echipamente în 2015. Spitalul a beneficiat de finanțări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătății și Primăria Capitalei. În acest an el a avut o sumă alocată, considerabilă, din care nu a fost cheltuit niciun ban”, a mai spus ministrul.
Corpul de Control a fost trimis la Agenția Națională de Transplant în luna octombrie, în urma unor suspiciuni. Acest lucru, spune ministrul Sănătății, „a trezit reacții defensive din partea unui sistem care, după opinia noastră, nu pune întotdeauna pe primul loc interesele pacientului”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News