Probleme de natură penală în legătură cu achiziţiile, la Spitalul Universitar din Capitală. Neregulile au fost descoperite de Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii.
În urma difuzării materialului, managerul Spitalului Universitar de Urgență București a dori să facă unele precizări. Drept urmare vă prezentăm mai jos, integral, un comunicat transmis la redacție.
„In urma materialului „Nereguli de natură penală la Spitalul Universitar” (https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/nereguli-de-natura-penala-la-spitalul-universitar-013838), publicat pe site-ul www.digi24.ro, in data de 15 octombrie, si in urma discutiei telefonice cu producatorul emisiunii difuzate la ora 9:00 in care mi-am aratat disponibilitatea de a intra in direct, pe telefon, la jurnalul de la ora 10, ma simt nevoita sa fac anumite precizari pe care le-as fi facut pe postul de televiziune Digi24, daca mi s-ar mai fi cerut punctul de vedere, asa cum am decis de comun acord la finalul convorbirii telefonice.
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti NU a fost amendat in urma controlului comisiei mixte pentru ca nu a respectat normele de dezinfectie. Amenzile au fost aplicate unor angajati (personal medical mediu – asistenti medicali) care nu au respectat protocoalele si procedurile de dezinfectie, desi acestia fusesera instruiti cu privire la procedurile implementate in spital. Entitatea spitaliceasca NU a primit nicio amenda in urma controlului Ministerului Sanatatii.
Aparatul la care faceti referire si pe care il numiti RMN este, de fapt, un aparat mobil de radiologie intraoperatorie si angiografie, adica un aparat multifunctional care nu acopera aceleasi investigatii ca si un RMN. Pretul acestui aparat mobil este de aproximativ 200.000 de EURO, in timp ce pretul unui RMN este de cel putin 5 ori mai mare in functie de soft-urile cu care este dotat.
Pentru corecta informare a publicului www.digi24.ro si Digi 24, va rog sa faceti corecturile necesare in articolul publicat deja pentru a nu induce in eroare pacientii si apartinatorii lor si pentru a ne da posibilitatea sa ne desfasuram activitatea medicala in conditii decente, fara a fi obligati sa le explicam pacientilor ca articolul este plin de erori jurnalistice si informatii care nu corespund realitatii.
As aprecia daca in viitor am gasi o formula de comunicare corecta, bazata pe respectarea unor principii jurnalistice si umane esentiale si daca nu am trada si mistifica adevarul cu atat de mare usurinta, mai ales in conditiile in care, in convorbirea telefonica cu producatorul emisiunii difuzate la ora 9:00, i-am oferit acestuia toate detaliile privind cele doua chestiuni pe baza carora s-a construit articolul.
In ceea ce priveste raportul Ministerului Sanatatii asupra situatiei din SUUB, asa cum am spus si in convorbirea telefonica cu reporterul Digi 24, voi putea sa fac toate comentariile atunci cand voi intra in posesia lui si nu pot sa comentez informatii aparute in spatiul public, in lipsa unui document oficial.
In speranta ca veti corecta informatiile eronate si ca imi veti acorda acest drept la replica care va clarifica aceste situatii, atat pentru publicul larg cat si pentru pacientii si apartinatorii acestora din SUUB, va multumesc.
Manager, Sef Lucrari dr. Adriana Nica”
Știrea inițială:
Spitalul Universitar a primit şi o amendă în urma verificărilor de la minister, pentru că nu a respectat normele de dezinfecţie.
Pentru „aspectele de natură penală” după cum a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății, raportul de control a fost trimis la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Spitalul ar fi cumpărat în 2014 un sistem RMN în valoare de 200.000 de euro, care a fost lăsat în cutie, iar pacienţii au fost obligaţi să facă aceste investigaţii la privat sau să aştepte câteva luni, pentru că plafoanele se epuizează în primele zile.
Sursa: Digi24