Pacientul care a fost confirmat cu coronavirus lucra la barul cetăţeanului italian, cei doi întâlnindu-se din prima seară când cetăţeanul străin a venit în localitate, adică în urmă cu o săptămână.
„Acest pacient lucra la barul cetăţeanului italian. Fiind o localitate mică, de pe camerele de supraveghere se vede că fluxul de clienţi nu era foarte mare, vor fi identificaţi toţi contacţii.
Au fost urmărite camerele de supraveghere pentru a fi depistaţi toţi clienţii cu care ar fi intrat în contact.
Pacientul confirmat era de trei zile în carantină. El a intrat în contact cu italianul din seara venirii acestuia, a intrat în contact cu alţi oameni fără să ştie că are virusul. Este vorba de o săptămână.
Pacientul zero în România este cu siguranţă cetăţeanul italian.
Conform procedurilor, localităţile mici intră în carantină după trei cazuri confirmate. Atunci, acele localităţi vor fi închise, nu mai vine, nu mai pleacă nimic. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă se va ocupa ca localităţile să aibă alimente, vor fi detaşaţi pentru zone de carantină.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru a vorbit la Digi24 despre procedurile sanitare impuse de cazul confirmat de coronavirus în România.
Potrivit lui Tătaru, ancheta epidemiologică se extinde la a se căuta contacţii direcţi ai celui confirmat şi contacţii contacţilor.
Evaluarea se face serologic prin testare şi prin comorbidităţi existente la contacţi.
„Se respectă aceleaşi proceduri cu specificaţia că familia celui depistat nu va fi carantinată în instituţie, ci va avea carantina la domiciliu. Se modifică izolarea la domiciliu în carantină la domicliu, având în vedere că aceste persoane sunt deja izolate la domicliu. Vor fi supravegheate de poliţia locală şi organele MAI, se va transforma acea gospodărie în zona de deservire pentru personalul din comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă”, a explicat Nelu Tătaru.
Redactare G.M.