Nelu Tătaru, despre testarea anunțată de Gabriela Firea: Ministerul Sănătății nu se poate lăsa în baza autorităților locale

Data actualizării: Data publicării:
firea-masca-halat
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a lăsat să se înțeleagă, luni seara, la Digi24, că testarea populației pentru Covid, anunțată de primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu are relevanță medicală și științifică, iar Ministerul Sănătății nu o girează în niciun fel.

Edilul Capitalei a explicat că prin această testare vrea să verifice cum s-a transmis boala în rândul populației Bucureștiului. Pentru aceasta, bucureștenii sunt încurajați să se înscrie pe un site, dacă vor să fie testați.

Întrebat dacă există o relavanță a unei testări la cerere, ministrul sănătății Nelu Tătaru a răspuns: „Știți, este un moment în care încerc să reiterez faptul că Ministerul Sănătății este cel care se ocupă, investighează, evaluează starea de sănătate a românilor și prognozează o evoluție a unei pandemii în sezoanele imediat următoare. Orice autoritate locală ia niște decizii, iar dacă le face în concordanță cu... nu știu... anumite scheme, studii în context, este liberă să o facă, dar Ministerul Sănătății nu se poate lăsa în baza autorităților locale să efectueze aceste studii. Sunt momente pe care noi încercăm să le gestionăm, ca Minister al Sănătății avem perspectiva și planurile făcute, avem procedurile, avem protocoalele și vom avea grijă ca aceste protocoale să fie puse în practică. Restul... sunt decizii ale autorităților locale”, a punctat ministrul Nelu Tătaru.

Cum va decurge studiul de seroprevalență al Ministerului Sănătății și care este rostul lui

Ministrul Nelu Tătaru a explicat și ce prespune studiul de seroprevalență care va fi făcut în România, de data aceasta cu implicarea Ministerului Sănătății și cu stabilirea unor eșantioane la nivel național, în cadrul căruia, la fel, populația va fi testată.

„La sfârşttul pandemiei, adică atunci când vom avea o pantă descendentă, ajunsă aproape la nivel minim - şi asta se face cam la trei luni de pandemie -, se  poate face un studiu care în acest context ne poate releva starea de imunizare a populaţiei”, a arătat Nelu Tătaru.

„Se va face prin regiuni, cele opt regiuni de dezvoltare şi la nivel judeţean, în funcţie de numărul de populaţie, în funcţie de numărul de infectări, în funcţie de numărul de decese, de cazuri care au fost în terapie intensivă, ca şi gravitate, se face un eşantion”, menționat ministrul sănătății.

Rezultatul, care este predictiv, o dată ne arată cât suntem de imunizaţi, pe grupe de vârstă, şi prognozează sau previzionează o evoluţie ulterioară a unui al doilea val sau a unei evoluţii mai estompate în sezonul care va urma”, a explicat Nelu Tătaru.

Întrebat cum se vor face aceste teste, Tătaru a spus că sunt folosite teste serologice, iar studiul va fi făcut pe toate categoriile de oameni, indiferent dacă le-a fost depistată boala sau nu.

„Sunt folosite nişte teste serologice, care dau o precizie acestui studiu. Verificăm care au fost bolnavi, prin prezenţa anticorpilor, şi atunci vom şti care sunt cei care s-au imunizat. Vor fi şi imunizaţi, şi neimunizaţi, şi cei care au făcut boala. Ne interesează cât din populaţia României a făcut boala pentru a previziona cum va arăta cel de-al doilea val”, a declarat Nelu Tătaru.

Acest studiu ne va arăta dacă al doilea val de coronavirus va fi sau nu unul puternic, a subliniat ministrul. „Vom vedea dacă am avut o mare masă a populaţiei României imunizată, atunci vom putea spera că următorul val va fi unul de mică amploare şi atunci se va continua ca într-o gripă sezonieră. Dacă avem o populaţie foarte puţin imunizată, putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic”, a mai spus Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, duminică, o testare a populaţiei la nivel naţional, după data de 1 iunie, aceasta urmând să fie realizată prin Institutul Naţional pentru Sănătate Publică. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populaţiei, dar şi de răspândire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei în România. 

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...