Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a fost miercuri la Cluj și a ajuns la concluzia că atât unităţile medicale, cât şi administraţia locală a judeţului sunt un exemplu de bune practici. Aici există o bună capacitate de testare și din acest motiv, Clujul ar putea prelua prelucrarea unor probe și din alte orașe, a anunțat ministrul sănătății.
„Am venit şi la Cluj pentru a evalua situaţia, atât la nivelul spitalelor, cât şi în discuţii cu administraţia locală. Clujul este un exemplu de bună practică. Am vrut să văd efectiv fiecare management, să mi se prezinte problemele şi activitatea desfăşurată. Faţă de multe alte oraşe, aşez Clujul undeva sus, atât ca activitate medicală, cât şi ca implicarea administraţiei locale, că este Prefectură sau că este Primăria municipiului. Ţin să menţionez că din toate discuţiile pe care le-am avut, există capacitate şi de testare, există capacitate şi de tratament la nivelul unităţilor din Cluj-Napoca. Aştept ca orice sesizare să îmi ajungă la nivel de minister şi să pot completa orice deficienţă, orice deficit sau orice necesitate”, a declarat Nelu Tătaru.
El a precizat că datorită capacităţii mari de testare pentru coronavirus pe care o are Clujul, va prelua şi teste din alte oraşe. „La Cluj este o capacitate de 1.000 de testări pe zi. Ţin să menţionez că Clujul poate asigura testarea şi pentru localităţi din jur; deja am vorbit pentru Deva sau pentru Suceava să poată aduce teste pentru a fi lucrate la Cluj”, a spus ministrul sănătăţii.
La începutul epidemiei de COVID-19 în România se efectuau testări numai la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Craiova şi Constanţa. La Cluj s-au efectuat testări pentru zona de centru şi de nord-vest a ţării, iar probele prelevate din Suceava erau procesate la Iaşi, în timp ce acelea din Deva, judeţul Hunedoara, mergeau la Timişoara.
Editare web: Luana Păvălucă