Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că pregătește o extindere a secțiilor ATI după această perioadă a sărbătorilor. El a cerut managerilor de spitale o evaluare a secțiilor de terapie intensivă și să raporteze necesarul de paturi. Chiar dacă spitalele sunt sufocate, ministrul se așteaptă ca după sărbători numărul de cazuri să nu mai crească și să ne menținem la un platou.
Terapiile intensive sunt cele care dau în acest moment o anumită prognoză pentru viitor, spune ministrul Nelu Tătaru într-un interviu pentru Digi24.
„Dacă avem în jur de 1255 de cazuri în terapie intensivă, din care 439 sunt intubați, celelalte paturi sunt paturi pe care putem face o terapie intermediară sau efectiv să pregătim aceste paturi pentru o terapie intensivă. Discuțiile pe care le-am avut cu managerii spitalelor din București, cu șefii secțiilor de ATI au fost tocmai în acest context, pentru a pregăti secțiile de ATI cu necesar și extinderea lor, dacă este nevoie, pentru perioada de sărbători”, a declarat Nelu Tătaru.
Managerii trebuie să prezinte o evoluție a cazurilor de terapie intensivă în ultimele două luni și o prognoză pe lunile viitoare, având în vedere și transmiterea în comunitățile respective, a explicat ministrul sănătății.
În prezent, sunt în jur de 1.560 de paturi în terapiile intensive COVID, complet dotate, dar fiecare spital trebuie să-și facă o evaluare și a patologiei existente în spital, pornind și de la faptul că din a șaptea până într-a zecea zi și cazurile medii pot deveni critice.
Pe de altă parte, ministrul spune că în prezent nu există propriu-zis o terapie intermediară și din această cauză numărul raportat al celor de la ATI este atât de mare. El pledează pentru o evaluare corectă a pacienților și pentru a găsi spațiul și resursele pentru o terapie intermediară, care să fie dotată corespunzător.
Sărbătorile sunt perioade care trebuie privite cu precauție, însă în perioada 15 decembrie - 15 ianuarie intervențiile elective (patologiile cronice) sunt reduse, ceea ce dă posibilitatea extinderii numărului de paturi în ATI, pentru că sectorul non-COVID este mai puțin solicitat în această perioadă, a arătat Nelu Tătaru.
Ministrul sănătății cere o mai atentă supraveghere a respectării regulilor
Întrebat dacă este de așteptat ca după sărbători să avem din nou 10.000 de cazuri de COVID pe zi sau chiar mai mult, ministrul a spus: „Nu, ne așteptăm ca în condițiile în care respectăm regulile care au fost impuse de la începutul acestei pandemii - mască, distanțare, dezinfectant - și respectarea pentru fiecare localitate în parte a regulamentelor impuse în funcție de transmiterea în comunitate, să avem menținerea acestui platou, chiar cu o scădere a numărului de cazuri în luna ianuarie. Iar în contextul în care va apărea și vaccinul, va duce la o scădere a numărului de cazuri”, a spus ministrul sănătății.
La observația că multe state din Europa au luat măsuri foarte dure pentru perioada sărbătorilor, ministrul a spus că în România unele deja au fost luate din toamnă - prin închiderea școlilor, de exemplu -, iar autoritățile române favorizează în continuare ideea de a adapta restricțiile la fiecare localitate în parte, în măsura în care există o transmitere comunitară accentuată. „Sperăm că respectarea unor reguli să ne dea măsura unui platou pe care să îl menținem”, a spus Nelu Tătaru.
„Sunt reguli care ar trebui respectate, după cum sunt și reguli care ar trebui urmărite că sunt respectate. Aici cred că și autoritățile locale, și autoritățile în drept ar trebui să evalueze mai mult sau să fie prezente mai mult pentru a vedea că aceste reguli se respectă”, a subliniat ministrul sănătății.
Ministrul susține că situația s-a îmbunătățit și la DSP-uri, inclusiv la București, prin afluența de voluntari, studenți, rezidenți, iar anchetele se desfășoară la zi.
Ce să facă românii de sărbători
„Să păstrăm aceleași precauții pentru a spera ca la anul să avem sărbători normale, depinde numai de noi” este mesajul ministrului sănătății pentru perioada următoare. Nelu Tătaru atrage atenția că restricțiile pentru restaurante și evenimentele private se mențin, iar cei care organizează acasă petreceri trebuie să țină cont că orice persoană care nu face parte din familie poate fi un potențial infectată.
„Sărbătorile sunt niște momente intime ale fiecăruia dintre noi, ale fiecărei familii. Haideți să păstrăm aceste momente, dar cu anumite restricții - avem invitați de afară, păstrarea unei măști, o distanțare, un dezinfectant care trebuie să existe. Acest an va fi diferit, sunt și niște sărbători diferite”, a subliniat ministrul.
Belgia, de pildă, a făcut niște recomandări - să poată fi invitată o singură persoană de sărbători. „Noi nu suntem în această sintagmă, dar cred că ar trebui să înțelegem că păstrarea unor recomandări înseamnă și scăderea riscului de infecție”, spune ministrul Tătaru, care recomandă ca reuniunile cu persoane cu care nu ne-am mai întâlnit de mult sau cu cele cu care nu am avut contact și nu știm din ce medii vin, din ce zone de focar vin să fie cât mai puține.
„De noi depinde și cum vor fi sărbătorile și ce va urma după sărbători și cum vom avea anul viitor”, a punctat Nelu Tătaru.
Editor : Luana Pavaluca