Video Mii de cadre medicale protestează în centrul Capitalei. Surse: Premierul Ciucă nu participă la negocierile cu sindicatele

Data publicării:
Untitled
Foto: captură video Digi24

A început oficial mitingul angajaților din Sănătate. 4.000 de cadre medicale au anunțat că vor protesta în fața Guvernului, după care vor pleca în marș către Parlament, cu opriri la ministerele Sănătății și Muncii. Cer salarii mai mari, dar și deblocarea angajărilor din spitale. Potrivit surselor Digi24, sindicatele din Sănătate au fost invitate la negocieri la Guvern, chiar în aceste minute.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Știm că premierul nu va participa la negocierile cu liderii de sindicat, deși aceștia au cerut să fie prezent. Motivul pe care Nicolae Ciucă l-ar fi invocat a fost că este în ședința de Guvern, deși liderii de sindicat și-au arătat disponibilitatea de a aștepta până când se încheie ședința de Guvern. După negocierile de aici de la Guvern, vor merge mai departe pe traseul deja stabilit. Va fi miting în fața Ministerului Sănătății, unde vor intra la discuții cu ministrul Alexandru Rafila și, de asemenea, va fi o oprire la Ministerul Muncii, unde vor discuta cu ministrul Budăi. Nemulțumirile sunt legate de veniturile pe care le au în acest moment diferite categorii de personal. Ne referim în special la asistente dar și la personalul auxiliar, însemnând îngrijitori, brancardieri, infirmieri, care au salarii foarte mici, de 2.500 - 3.000 de lei și spun că pur și simplu nu se descurcă cu acești bani. 

Revendicările liderilor de sindicat spun ca și această categorie de personal să vină cu salariile la 2022, așa cum s-a întâmplat cu medicii și asistentele, singurele categorii de personal medical care au beneficiat de majorări salariale. O altă revendicare este legată de sporuri. Cer liderii de sindicat să fie raportate la salariile actuale și nu la cele de dinainte de 2018, când nu erau majorate. 

De asemenea, cer deblocarea posturilor, iar informația pe care o avem în acest moment este că memorandumul pentru deblocarea posturilor nu va intra în ședința de Guvern de astăzi, pentru că încă este în circuit de avizare. Este posibil să se întâmple acest lucru săptămâna viitoare și potrivit raportărilor pe care le-au făcut managerii spitalelor, ar trebui să fie angajate în spitalele din România 14.000 de persoane.

Dacă vorbim concret de venituri, principala nemulțumire în cazul medicilor este legată de modul de plată al gărzilor. Liderii de sindicat spun că un chirurg spre exemplu este plătit cu 38 de lei pe oră, în timp ce la privat este plătit de 10 ori mai mult. Gărzile de asemenea nu sunt luate în calcul ca vechime în muncă. În privința asistentelor, acestea cer ca sporurile să fie actualizate la salariul din acest moment. Salariul mediu al unei asistente din România este puțin peste 4.000 de lei. Este și un deficit de asistente, peste 20.000, așa cum este și în cazul personalului auxiliar, unde deficitul este de aproape 11.000. 

Toate aceste lipsuri le simte pacientul din momentul în care intră în spital, pentru că actul medical are de suferit. 

Mitingul care are loc în fața Guvernului va ține până la ora 12:00, după care oamenii vor merge mai departe către Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și se va încheia la ora 14:30 în fața Parlamentului. 

Și dacă se vor rezolva astăzi o parte din revendicările liderilor de sindicat, aceștia spun că nu vor încheia protestele. Vor continua. Federația Solidaritatea Sanitară, potrivit calendarului, va continua aceste proteste, pe data de 15 iulie, când îndeamnă medicii să își depună preavizul din gărzi. Asta înseamnă ca ei să nu mai facă gărzi iar greva generală să înceapă pe 1 iulie, când medicii și-ar da demisia din aceste gărzi. 

Federația Solidaritatea Sanitară este o federație care are peste 20.000 de membri iar impactul acestei măsuri, dacă se va întâmpla și medicii își vor da demisia din gardă, este că 5.000 de medici ar putea să facă acest lucru.

Huşanu (Sanitas): Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află în grevă japoneză 

Salariaţi din peste 400 de unităţi sanitare din România se află joi în grevă japoneză, a declarat, pentru Agerpres, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, care a adăugat că peste 80.000 de oameni au semnat pentru declanşarea grevei generale după data de 15 iunie, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate. 

„Astăzi va fi prima ordonanţă de urgenţă care va rezolva o revendicare, adică va da la maxim Anexa nr. 2, care înseamnă salarizarea la maxim în Legea salarizării pentru infirmiere, brancardieri, registratori medicali. Dar nu este de ajuns. Adică până nu vom avea o creştere de venituri pentru toţi salariaţii din sistem, rămâne programul stabilit, inclusiv greva generală”, a precizat Huşanu. 

Pentru a întări necesitatea creşterii de venituri pentru personalul auxiliar, Huşanu a exemplificat cu un fluturaş de salariu al unui director de îngrijiri la unul dintre cele mai mari spitale din Capitală. 

„Am primit fluturaşul de salarii al directorului de îngrijiri de la Institutul C.C. Iliescu. Are 2.982 de lei net”, a arătat liderul sindical. 

În acest context, el a precizat că membrii Federaţiei Sanitas se vor afla în grevă japoneză până pe data de 15 iunie, fără întreruperea activităţii în unităţile sanitare, iar ulterior vor decide acţiunile de protest. dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate. 

„Pe 15 iunie tragem linie şi vedem dacă s-au transpus în acte normative promisiunile, iar dacă nu sunt toate rezolvate până pe 15 vom hotărî să mergem înainte cu aceleaşi mijloace de protest, adică grevă de avertisment de două ore, eventual un miting, aşa cum este propunerea Consiliului Naţional, după care greva generală. La ora actuală se află în grevă japoneză angajaţi din peste 400 de unităţi sanitare de la nivel naţional, că sunt spitale, institute, centre ş.a.m.d. şi avem semnăturile pentru greva generală a peste 80.000 de oameni, aproape de 50% din aproximativ 200.000 în total”, a explicat liderul sindical. 
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas au declanşat miercuri o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat Federaţia Sanitas. 

Greviştii vor purta banderole sau ecusoane cu însemnele „SANITAS”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...