Medicii nu-i mai îndeamnă pe bolnavii de cancer să se lase de fumat
Data publicării:
Foarte mulți medici de familie nu se mai obosesc să-i convingă pe bolnavii de cancer să se lase de fumat, în ciuda faptului că speranța de viață se dublează dacă pacienții renunță la țigări, potrivit The Telegraph.
Un studiu al Universității Oxford a scos la iveală că medicii de familie din Marea Britanie nu mai oferă pacienților un sfat prețios atunci când sunt diagnosticați cu cancer la plămâni sau cu bolile coronariene: să se lase de fumat. Apariția acestor boli este legată de fumat, astfel că dacă bolnavul ar renunța la țigări, va trăi mai mult. Mulți consideră că, odată diagnosticați, răul este deja făcut și nu mai are un impact dăunător asupra sănătății. Lucru care nu este adevărat.
Experții avertizează că persoanele care se lasă de fumat au o speranță de viață de aproximativ doi ani, după aflarea diagnosticului de cancer la plămâni, în comparație cu cei care continuă să fumeze, care mai au aproximativ un an de trăit.
Orice lună în plus de viață ne demostrează că „nu e niciodată prea târziu” să renunțăm la țigări, spun specialiștii.
Potrivit studiului, în perioada 1999-2013, doar 24% dintre pacienții cu cancer din Marea Britanie au fost îndemnați de medicul lor să se lase de fumat.
„Această cercetare indică faptul că nu e niciodată prea târziu să renunțați la fumat. Întotdeauna există un beneficiu la renunțarea obiceiului de a fuma”, spune o cercetătoare.