La Spitalul Judeţean Timişoara, medicii pleacă acasă din timpul gărzilor, pentru că nu au unde să facă un duş sau să se odihnească. Vorbim despre specialiştii de la secţia de Chirurgie Vasculară. Spun că nu au altă soluţie, stau 24 de ore în spital, iar conducere e insensibilă la nevoile lor.
Nemulţumirile medicilor rezidenţi sunt legate de camera de gardă, mai mică de 15 metri pătraţi, împărţită acum de 13 medici rezidenţi şi 3 specialiști de la secţia de Chirurgie Vasculară. Camera are doar două scaune, iar medicii au pus mână de la mână şi au cumpărat o canapea pe care dorm uneori și câte doi odată.
Medicii ştiu că fac ceva ilegal, n-ar avea voie să iasă din spital în timpul gărzilor, dar nu au de ales.
Georgel Țăranu, medic specialist secția Chirurgie Vasculară: "În momentul în care medicul de gardă nu are unde să doarmă pentru că nu avem camere de gardă așa cum trebuie, este obligat să își petreacă garda la domiciliu. Asta nu este normal. Se produce o întârziere în acordarea oricărui consult în momentul în care medicul de gardă este solicitat, el practic se deplasează de la domiciliu pentru a face consultul."
Marius Craina, managerul Spitalului Județean din Timișoara: "Medicul care desfășoară serviciul de gardă trebuie să fie în spital în permanență, este contra legii să părăsești unitatea sanitară pe parcursul timpului de gardă."
Mihai Ionac, șeful secției de Chirurgie Vasculară: "Cameră de gardă conform cu normativele în vigoare are duș și toaletă. Practic în afară de saloane și cabinetul meu, nici o altă cameră din această clinică nu are aceste facilități."
Conducerea Spitalului promite că într-o lună va ceda medicilor spaţiul unde a fost mai demult o cantină. Cele 2 camere vor costa aproximativ 20.000 de euro și vor avea toate dotările necesare.