Jumătate din populaţia adultă a României suferă de boli reumatice, spun medicii. Este însă vorba de cifre neoficiale, deoarece mulţi români duc aceste boli pe picioare, fără să ştie că suferă de ele. Mai grav e că aceste probleme îi afectează şi pe tineri, în special din cauza sedentarismului.
Oficial, 1% din populaţia României este diagnosticată cu boli reumatismale. Specialiştii vorbesc însă de un procent mult mai mare de oameni care suferă de afecţiuni ale articulaţiilor, dar nu ştiu despre acest lucru.
„Pentru populaţia de orice vârstă, neselecționată pe niciun criteriu, incidența e mai mare de 50% din numărul total al populaţiei. Nu avem niciun motiv să credem că în România suntem mai imuni faţă de boli reumatice decât alte populaţii”, afirmă Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.
Chiar dacă vor să se trateze, mulţi pacienţi renunţă din start să meargă la medic.
„Accesul la tratament e foarte dificil. E dificil uneori. Și pentru o programare poți aștepta între o lună și 3 luni. Aceste boli, mai ales cele autoimune, pot duce la grade destul de mari de invalidite”, spune Codruţa Zăbălan, reprezentantă a pacienţilor în Liga Română Contra Reumatismului.
Statul nu-i ajută prea mult pe pacienţii cărora boala le-a afectat grav articulaţiile. Dispozitivele care le-ar putea uşura viaţa nu sunt decontate.
„Sigur că da (n.r. - mă afectează în viața de zi cu zi). Dureri, greutate la mișcare”, spune o bătrână.
La nivelul Uniunii Europene, 44 de milioane de oameni suferă de boli reumatismale.