Cum funcționează vaccinul anti-Covid care va veni în România. Este diferit de vaccinurile clasice

Data actualizării: Data publicării:
fiola de vaccin anti covid
Vaccin împotriva COVID-19 Foto: Guliver/GettyImages

Vaccinul anticoronavirus de la Pfizer-BioNTech, pentru care Comisia Europeană a încheiat miercuri un contract de achiziționare a 300 de milioane de doze, are o eficiență de 90 la sută, au anunțat producătorii. Asta înseamnă că îi va proteja pe 90 la sută dintre cei vaccinați, o rată mult mai bună decât în cazul vaccinului antigripal sezonier, care are o eficiență de maximum 70 la sută, a explicat la Digi24 Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

„Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal. Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Cum a fost testat vaccinul

„Noi discutăm de un studiu care a ajuns la un nivel de 40 și ceva de mii de subiecți, în jur de 45.000, în două loturi: un lot care a primit vaccin și un lot care a primit ser simplu, inert, ser fiziologic sau apă distilată, fără să știe nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit. Acest lucru se știe doar de către o comisie independentă care supraveghează să nu existe erori, pentru că orice eroare și orice lucru care se află poate să influențeze studiul. După ce acești oameni au fost vaccinați, ei au fost expuși la boală și în momentul în care s-a studiat nivelul de anticorpi și felul în au reacționat, s-a constatat că 90 și ceva dintre acești oameni au făcut boala. Se mai studiază acum, mai urmează să fie niște răspunsuri până la 164, s-a și anunțat în comunicat, dar și așa, 164 de oameni care au făcut boala din 45.000 este un lucru foarte bun. Ba mai mult, se pare că acești oameni care au făcut boala sunt din lotul care a primit ser simplu, și nu vaccinul cel nou, ceea ce înseamnă și ne dă motive de optimism că acest vaccin va avea eficiență foarte bună” - a explicat Sandra Alexiu.

„Nu știm însă cât va dura această apărare, pentru că unele vaccinuri, după cum știți, țin o viață întreagă și e nevoie de o singură doză, altele, cum este vaccinul gripal, trebuie să le facem în fiecare an, pentru că eficiența lui este bună, dar durata anticorpilor este doar de un sezon”, atrage atenția medicul de familie.

Când ar putea fi distribuit vaccinul

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate publică, a declarat la Digi24 că data cea mai optimistă la care vaccinul ar putea fi distribuit, inclusiv pentru România, este martie 2021. O dată pesimistă pentru primul val de distribuție ar fi sfârșitul anului viitor, în cazul în care studiile de fază 3, în prezent în derulare, vor da peste niște obstacole în special legate de siguranță. Dar vestea bună, vestea grozavă și solidă a anunțului de la începutul acestei săptămâni este că această tehnologie, care este una nouă - nu există în prezent un vaccin aprobat care să folosească această tehnologie - funcționează. În plus, există și alți trei candidați care sunt într-o fază avansată a studiilor clinice care folosesc o tehnologie asemănătoare, ceea ce înseamnă că avem speranțe: dacă vaccinul acesta nu va fi așa de rapid, atunci mai există în block-starturi alți trei cai pe care putem paria cu șanse destul de bune în acest moment, a punctat Vlad Mixich.

Cum a fost făcut acest vaccin

În mod normal, un vaccin clasic folosește un virus inactivat sau o secvență a lui. De data aceasta, lucrurile stau altfel.

Octavian Voiculescu, cercetător în genetică la Cambridge, a explicat la Digi24 care este tehnologia folosită în acest vaccin: „Ne închipuim că virusul este un fel de intrus, un impostor. Treaba unui vaccin este să-mi dea un portret-robot al virusului. Un vaccin clasic, mă desenează așa cum sunt, cu cap și corp, dar vaccinurile noi sunt mai bune pentru că desenează foarte precis doar capul, fiindcă numai de chip mă folosesc, până la urmă, ca să mă dau drept impostor. Deci, informația pe care o conțin vaccinurile noi - și cele de la Moderna și BioNTech, și cele cu adenovirus, precum cel de la Oxford - este o descriere foarte precisă a chipului, ceea ce este foarte avantajos în cazul coronavirusului, care vine cu unele probleme precum furtunile de citokine, deci e foarte avantajos să producem anticorpi pentru proteina spike, de pildă, anticorpi locali, care împiedică virusul să se lege de receptori, și nu anticorpi pentru restul corpului virusului sau intrusului, care poate să favorizeze apariția furtunii de citokine”, a explicat cercetătorul.

„Nu mi-au decupat pur și simplu chipul dintr-o poză, ci l-au recompus din pixeli, cum ar veni, fiindcă avantajul în ziua de azi este că știm virusul, e secvenționat întregul genom și putem să-l manipulăm, să reproducem bucăți din el. E, dacă vreți, o imagine digitalizată foarte precisă, nu e un sketch, așa, făcut artistic”, și-a încheiat Octavian Voiculescu descrierea plastică a vaccinului.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vine o vreme așa cum nu a mai fost de mulți ani, anunță meteorologii ANM. Cum va fi de Crăciun
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”