Medic dermatolog, despre ce este mit și ce este adevăr legat de ten. Când trebuie să începem să avem grijă de pielea noastră

Data publicării:
o femeie cu o cutie de crema in fata oglinzii
Tenul este cartea noastră de vizită, iar specialiştii spun că de la 30 de ani îngrijirea pentru pielea feţei trebuie să devină un ritual. Foto: Profimedia

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman şi cea care ne protejează de toţi factorii externi. Tenul este cartea noastră de vizită, iar specialiştii spun că de la 30 de ani îngrijirea pentru pielea feţei trebuie să devină un ritual. Cum ne îngrijim pielea în anotimpul rece şi care sunt procedurile care ne scapă de riduri, dar şi ce este mit şi ce este adevăr legat de tenul nostru, aflați de la doctorul Amalia Anghel, medic dermatolog, invitata Carlei Tănasie la emisunea „Tinerețe fără bătrânețe”.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Când trebuie sa începem sa avem grijă de pielea noastră?

Amalia Anghel, medic dermatolog: Pielea este un înveliş protector. Pielea feţei este cea care ne aduce fie la medic, fie la cosmetică. Cea mai importantă este prevenţia. Şi venim să prevenim apariţia ridurilor şi să menţinem calitatea pielii. A doua situaţie este cea în care noi venim să corectăm ridurile atunci când au apărut.

Trebuie să mergem la medicul dermatolog pentru o rutină zilnică de îngrijire: persoanele care nu prezintă probleme dar şi persoanele cu probleme dermatologice existente. Ulterior vin indicaţiile pentru tratamentele minim invazive și tratamentele mai importante în stadii avansate.

Ne trebuie o rutină corectă. Avem nevoie de un produs de curăţare blând. Pielea noastră trebuie să fie curată, dar nu este sterilă. Prin urmare, protecţia de care pomeneam la început este datorată filmului hidrolipidic de la suprafața pielii noastre. Avem nevoie de un produs de curățare și de un produs de îngrijire. Aici, adaptat nevoilor noastre. Un produs de îngrijire simplu, pentru persoane care nu au probleme de sănătate sau un produs mai important, când avem pielea uscată sau atopie.

„Obligatoriu, factorul de protecție”

Dacă vorbim despre regulile generale, la nivelul corpului.

La nivel facial, există asemănări, avem grijă de întreaga rutină de curăţare, care e foarte importantă: demachiere, folosim gelul de curăţare şi crema de îngrijire, care poate fi de tratament sau cremă hidratantă şi, obligatoriu, factorul de protecţie.

Carla Tănasie: Ne poate arăta pielea anumite semne de îmbolnăvire ale organismului?

Amalia Anghel: Pielea, în fapt, traduce mai puţin îmbolnăvirea sistemică a organismului, însă avem nevoie să privim acest organ ca interfaţă, rezultatul interacţiunii cu mediul exterior. Adică, apar, ca urmare a expunerii la soare, ca urmare a alimentaţiei incorecte, sau a hidratării insuficiente și a altor obiceiuri asociate precum fumatul excesiv, apar o serie de semne vizibile pe pielea noastră.

„Există două tipuri de îmbătrânire”

Carla Tănasie: Când începe pielea să îmbătrânească?

Amalia Anghel: Există două tipuri de îmbătrânire. O îmbătrânire cronologică, intrinsecă, pentru că noi suntem supuşi acestui proces fiziologic, şi o îmbătrânire extrinsecă, asociată factorilor externi.

Fie că vorbim de radiaţiile ultraviolete şi expunerea în exces la acestea, de fumat şi de alţi factori externi, precum alimentaţia şi hidratarea, toţi aceştia vin să accentueze procesul de îmbătrânire, care se produce mult mai devreme. Dacă avem un stil de viaţă sănătos, procesul de îmbătrânire începe în jurul vârstei de 40 de ani, când procesele noastre fiziologice încetinesc, inclusiv sinteza de colagen şi elastină încetineşte. Însă, cu cât ne expunem mai mult radiaţiilor ultraviolete, mergem la solar, fumăm excesiv, putem ajunge să avem acest proces de îmbătrânire început chiar în jurul vârstei de 20 de ani.

Carla Tănasie: Cum combatem ridurile? Când trebuie să începem să le luăm în calcul?

Amalia Anghel: Este important să acţionăm preventiv. Ridurile în etajul facial superior sunt ridurile de expresie. Ele apar la început cu mimica: ne încruntăm, ne mirăm, zâmbim mult, apar aceste riduri care sunt dinamice. Ele se şterg când încetează expresia.

În timp, ele devin statice, acele linii persistente pe care le vedem. Ideal ar fi, atunci când avem o mobilitate excesivă să injectăm, preventiv, toxină botulinică, astfel încât să relaxăm musculatura, ca ele să nu se mai formeze. În acest fel, scăpăm şi de obiceiul acesta. Prin urmare, putem să controlăm apariţia ridurilor.

„Pe măsură ce îmbătrânim, toate structurile feţei au de suferit”

Dacă vorbim de ridurile care sunt deja statice şi vizibile pe pielea noastră, există tratamente asociate injectării, astfel încât să ştergem şi aceste urme vizibile.

Coborând, pe măsură ce îmbătrânim, toate structurile feţei au de suferit. De la tegumentul de suprafaţă, structurile musculare şi chiar cele osoase. Prin urmare, structurile coboară şi în felul acesta, cel mai adesea, se formează ridurile, în mod special dacă vorbim de ridurile nazogeniene - coboară din zona piramidei nazale până în colţurile gurii. Aceste riduri sunt formate din cauza descinderii ţesuturilor.

Prin urmare, tratamentele de elecţie sunt tratamentele de injectare cu acid hialuronic, care ne ajută să repoziţionăm aceste structuri, urmând a trata separat aceste linii când rămân încă vizibile.

Carla Tănasie: Apropo de injectare. Vedem multe femei care pare că au exagerat. Când mergem la medicul dermatolog trebuie să ştim noi ce să îi cerem, sau medicul dermatolog ne spune ce ar trebui să facem, unde avem nevoie şi cât?

Amalia Anghel: Așa este. Există paciente care exagerează. Vreau să cred că sunt colegi, medici esteticieni, dermatologi sau plasticieni, care apreciază nevoile pacientei astfel încât și dorintele acesteia să fie îndeplinite. Pacienta vine cu anumite dorinţe, dar pentru noi este extrem de important să tratăm nevoile, astfel încât să avem un beneficiu mai mare versus reacţiile adverse sau lucrurile neplăcute ce ar putea fi asociate, inclusiv aspectul deloc natural.

Botox sau acid hialuronic?

Carla Tănasie: Botox sau acid hialuronic?

Amalia Anghel: Botox pentru etajul facial superior. Acidul hialuronic pentru cele două treimi ale feţei, vorbim de volumetrii, vorbim despre riduri, regiunea mandibulară şi augmentarea buzelor.

Carla Tănasie: Cum ne alegem crema potrivită pentru ten?

Amalia Anghel: În primul rând depinde dacă pielea este în stare perfectă de sănătate. În acest caz alegem o cremă simplă de îngrijire sau o cremă antiîmbătrânire pentru că ne dorim sau să corectăm aceste posibile defecte. Celebru este retinolul.

Alegem adesea cremele cu retinol pentru care trebuie să fim precauţi, să ştim că sunt creme care pot da reacţii locale. Pielea se poate înroşi, se poate exfolia uşor, prin urmare este sensibilă, are sensibilitate la expunerea la radiaţia solară şi trebuie să folosim fotoprotecţie. Este o cremă pe care o folosim în special în sezonul rece, ne oprim când apar razele ultraviolete. Dimineaţa folosim o cremă hidratantă, mai intens hidratantă în această perioadă rece şi nici acum iarna nu uităm de factorul de protecţie.

Mit sau adevăr?

Carla Tănasie: Dacă dormim pe spate, ridurile apar mai greu?

Amalia Anghel: Putem preveni, însă nu neapărat

Carla Tănasie: Crema de față pe care o folosim zilnic trebuie să conțină factor de protecție solară, indiferent cum e afară și indiferent de anotimp?

Amalia Anghel: Obligatoriu. Noi spunem că cea mai bună cremă antirid este factorul de protecţie.

Carla Tănasie: Dacă ai început să faci tratamente în saloanele de estetică nu mai poți să te oprești, pentru că îți pică fața?

Amalia Anghel: Nu. Este un mit pe care aş vrea să îl desfiinţăm pentru că nu se întâmpă acest lucru.

Carla Tănasie: O dată ce apar, nu mai putem scăpa de riduri?

Amalia Anghel: Nu! Le putem îmbunătăţi semnificativ, putem să refacem tegumentul.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...