L. Dragnea: Am rezerve faţă de vaccinul obligatoriu
Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spune că are „foarte mari” rezerve în ceea ce priveşte obligativitatea vaccinării copiilor. Opiniile sale sunt divergente cu cele ale șefului statului și ale premierului. Iohannis vorbește despre „ importanţa abordării responsabile” a acestei probleme, iar Grindeanu este de părere că „un copil nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe a celorlalţi copii din jurul său”.
Proiectul de lege privind vaccinarea va include și sancțiuni pentru părinții care nu-și vaccinează copiii, a spus recent ministrul Sănătății, Florian Bodog. Tot ministrul a declarat că proiectul Legii vaccinării ia în calcul şi situaţia în care apar reacţii adverse la imunizare, iar într-un astfel de caz, statul va plăti integral tratamentul copilului.
„Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie (vaccinarea, n.r). Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus astăzi Liviu Dragnea.
Premierul a spus că a cerut ca toate instituțiile implicate să vină cu amendamente la acest proiect de lege astfel încât „să putem să creăm acel cadru absolut necesar pentru țara noastră și care să ofere (...) stabilitate pe acest domeniu și predictibilitate”.
Sorin Grindeanu a mai spus, la o dezbatere pe tema imunizării, că şi-a vaccinat ambii copii, deşi a avut „probleme” în a găsi vaccinul de care avea nevoie. El a precizat că susţine ideea că părinţii pot alege ce consideră că este mai bine pentru copiii lor, dar nu şi în cazul în care aceste alegeri îi afectează pe cei din jur, aşa cum se întâmplă în absenţa imunizării.
„Un copil nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe a celorlaţi copii din jurul său”, a arătat premierul.
Sorin Grindeanu a vorbit şi despre nevoia de informare şi educare a populaţiei în acest sens, spunând că aceasta este „calea corectă”.
Pe tema vaccinării a vorbit și preşedintele Klaus Iohannis, care a avut astăzi o întâlnire cu directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Zsuzsanna Jakab. Șeful statului a punctat provocările cu care se confruntă România în prezent în ceea ce priveşte imunizarea şi a subliniat importanţa abordării responsabile a acestei importante probleme de sănătate publică.
Conform proiectului de lege privind vaccinarea, înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării .Proiectul mai prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate „privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.
Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.