INTERVIU. Nelu Tătaru, ministrul sănătății: „Un val, dacă nu te ia, te mișcă”. Ce e de schimbat în sistemul medical al României?

Data actualizării: Data publicării:
Nelu Tătaru, interviu pentru Digi24
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății Foto: captură TV

Managementul în domeniul medical ar trebui să se adapteze la evoluția pandemică, la evoluția națională a unor patologii. Cât timp managementul va continua să fie strict politic, fără să existe un profesionist, nu putem avea pretenții să știm gestiona banii care vin. Un manager slab va acuza mereu subfinanțarea, iar un manager bun va ști să drămuiască, să fie pregătit pentru un eveniment, a declarat ministrul sănătății, Nelu Tătaru, într-un interviu pentru Digi24. 

Trebuie schimbate multe în sistemul medical din punct de vedere legislativ, managerial, în administrația locală, spune ministrul. 

„Legislativ, managerial şi ca şi administraţie publică locală trebuie schimbate multe, atât ca şi acces la funcţia de manager, atât ca şi circuite şi nişte atribuţii pe care ar trebui să le aibă fiecare unitate sanitară, poate nişte autorizaţii nu aşa de uşor date, poate nişte acreditări nu aşa de uşor date, poate nişte angajări nu atât de uşor făcute, poate de o implicare mai mult şi mai serioasă a autorităţii locale, poate un spirit civic altul decât îl avem acum al fiecărui pacient”, a arătat ministrul Tătaru.

În opinia sa, ideea că „nu sunt bani” pentru sănătate este un mit și a arătat cel puțin patru surse de finanțare, inclusiv fonduri europene. 

Întrebat ce se va schimba în sistemul de sănătate din România, după încheierea pandemiei, Nelu Tătaru a răspuns că va trebui să învățăm toți: ministerul, corpul medical, omul de rând. „Un val, dacă nu te ia, te mișcă. Fiecare dintre noi, sistemul sanitar, ne-am mișcat un pas mai încolo și vom învăța ceva”, este încredințat ministrul. În ceea ce-l privește, are în plan să evalueze fiecare unitate medicală în parte, pentru a nu mai ajunge „la ce am ajuns înainte de pandemie”. 

DSP-urile, veriga slabă

În ceea ce privește DSP-urile, cea mai slabă verigă, acestea trebuie populate cu specialiști și cu personal. Conducerea DSP poate fi asigurată de echipe formate din economist, medic şi jurist.

„DSP-urile va trebui să le încadrăm cu specialişti. Dacă în acest moment avem puţini epidemiologi sau puţini medici, în general, cred că este un fapt care a făcut să ajungem unde suntem acum. Nişte anchete epidemiologice care s-au oprit în desfăşurare sau s-au desfăşurat defectuos, o urmărire a fiecărui caz în parte defectuoasă au scos la suprafaţă un deficit de personal în Direcţia de Sănătate Publică, dar şi un deficit de specialişti. La fel ca orice unitate medicală, şi acestea trebuie reevaluate, completate cu personal de specialitate şi nu ne trebuie doar o situaţie de criză care să ne pună la încercare”, a spus Nelu Tătaru. El a precizat că trebuie făcute mai des controale, acţiuni tematice, în fiecare unitate sanitară. „Acum, la acest moment, DSP-urile au doar un rol de inspecţie şi un rol consultativ. Înainte de a trece la autorităţile locale, aveau şi un rol de control şi nu era doar facultativ”, a subliniat ministrul.

Urmăriți interviul integral în materialul video de mai jos:

Citiți și: Ministrul sănătății, Nelu Tătaru: Urmează două săptămâni grele

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...