Intervenţie în premieră la spitalul de Neurochirurgie din Iaşi. Un bărbat care a căzut de la înălţime a fost operat la coloană cu ajutorul unui robot, cumpărat în urmă cu câteva săptămâni. Marele avantaj al unei astfel de intervenţii este recuperarea rapidă a pacientului. La spitalul ieşean, câteva sute de oameni ar putea beneficia în fiecare an de acest gen de intervenţie.
O mână robot îi ghidează pe specialişti să aplice şuruburile cu cea mai mare precizie. Pe masa de operaţie stă un botoşănean de 56 de ani care a căzut de la şapte metri înălţime.
„În mod simplu utilizarea robotului ne permite inserția extrem de precisă a şuruburilor prin pediculii vertebrali”, afirmă Cezar Popescu, medic primar ortoped.
Specialiştii în ortopedie, bioinginerii si asistentele medicale care au intrat în sala de operaţie au fost pregatiţi în prealabil.
„Se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului. Robotul preia aceste date”, afirmă Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași.
O astfel de operaţie costă 1.500 de euro, iar banii sunt din bugetul spitalului. Beneficiile folosirii acestui robot unic în lume, achiziţionat în decembrie cu 1,2 milioane de euro, sunt nenumărate, spun medicii.
„Scopul este în primul rând reducerea dozei de radiaţie pentru noi şi pentru bolnav, bineînţeles, şi creşterea acurateţei”, spune Bogdan Costăchescu, medic primar.
„Un pacient fără deficit motor, care nu necesită recuperare poate fi externat la 2-3 zile, faţă de 10-14 sau chiar mai mult la operaţiile clasice”, explică Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași.
Operaţia a fost urmărită de Ministrul Sănătăţii care le-a făcut o promisiune medicilor
„Ministerul Sănătăţii doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, în echipamente şi nu numai”, spune Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii.
Anual, la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi sunt operaţi peste 800 bolnavi.