Dacă ar fi aplicată cu adevărat legislaţia actuală, multe spitale ar trebui închise. Este concluzia fostului şef al corpului de control de la ministerul Sănătăţii, în urma sutelor de controale pe care le-a făcut. Constantin Dina spune că e nevoie de schimbarea legislaţiei pentru ca în spitale să se vadă cu adevărat schimbări. Este motivul pentru care s-a suspendat pentru un an din această funcţie de la minister şi încearcă cu ajutorul parlamentarilor să modifice legislaţia. De exemplu, legea sănătăţii este atât de veche, încât a avut peste 2000 de amendamente pentru a fi adaptată la realităţile actuale.
Constantin Dina: Am ajuns la concluzia că am tot controlat, au fost peste 200 de controale efectuate, și în acest moment legislația a ajuns la o anumită limită, o limită la care mulți se împiedică în unitățile sanitare și trebuie updatată.
Avem o lege 95, veche, bună la momentul în care a fost adoptată, dar care în timp a suferit foarte multe modificări, din câte am înțeles, cuantificate la vreo 2.300-2.400 de amendamente, ceea ce-i pune pe foarte mulți în încurcatură. Ele trebuie organizate altfel și puse bazele unei legislații clare, care să fie în acord cu realitatea din România.
În acest moment, dacă întrebați managerii multor unități sanitare din România, vor spune că sunt încurcați, că nu mai știu în ce ordin de ministru, HG sau lege să se uite și au tot felul de probleme din această cauză.
Reporter: Dacă s-ar aplica actuala legislație, ar mai rămâne vreun spital deschis?
Constantin Dina: Pot doar să vă spun că multe s-ar închide, dacă s-ar aplica mot-a-mot partea de legislație de condiții igienico-sanitare și inclusiv partea de legislație în domeniul securității la incendiu. Sunt multe clădiri care nu fac față.
Reporter: Având în vedere că știți problemele, v-ați simți în siguranță într-un spital din România?
Constantin Dina: În unele da, m-aș simți în siguranță, în altele nu. E adevărat și asta. Ține de modalitatea în care se face managementul în unitatea respectivă. Sunt foarte multe spitale în care poți fi în siguranță fără niciun fel de problemă – și ești în siguranță. Sunt și multe în care nu ești. Am întâlnit un manager care nu știa câte paturi are unitatea sanitară.
Normal că te impresionează neplăcut, fiindcă dacă dacă nu știi nici măcar câte paturi are unitatea sanitare, n-ai cum să gestionezi acea unitate sanitară. Nu știa să spună, 500-700-900. Am întâlnit un manager de spital care nu știa dacă spitalul lui e de cronici sau de acuți. Sunt lucruri care țin de partea de mangement, de cunoaștere a unității, ca să ai o viziune asupra întregii unități, trebuie să știi despre ce e vorba în unitatea aia și după aceea iei măsuri.
Cred că trebuie găsiți oameni care au curaj să ia decizii. Opinia mea este că reforma trebuie să înceapă de la Ministerul Sănătății, adică să știm clar ce structuri sunt, ce artibuții au, iar de acolo se creioenează tot sistemul. Și o parte din atribuțiile Ministerului Sănătății să ajungă la Drecțiile de Sănătate Publică, pentru că ele cunosc care e problema în fiecare județ. Ministerul n-are cum să știe care sunt problemele din fiecare județ și trebuie să întrebe DSP, iar ei trebuie să aibă capacitatea să informeze ministerul cu datele reale din teren.
De aceea trebuie crescut rolul DSP, întărite cu personal și apoi să li se dea responsabilități.