Fetița cu hepatită a fost operată. Tânărul de 17 ani de la care a primit transplantul de ficat a salvat încă patru vieți

Data actualizării: Data publicării:
medici care opereaza
Fetița de 5 ani diagnosticată cu boala Wilson a fost operată. Transplantul s-a făcut cu un ficat prelevat de la un adolescent de 17 ani aflat în moarte cerebrală Foto: captură video

Fetița de 5 ani diagnosticată cu hepatită a fost operată sâmbătă la Institutul Fundeni din Capitală. A primit ficatul de la un adolescent de 17 ani, nu de la mamă, din cauza bolii ereditare de care suferă. Medicii sunt optimiști, iar acum starea copilei este stabilă.

Donatorul, tânărul de 17 ani care era în moarte cerebrală după ce suferise un politraumatism cranian, a salvat încă patru vieți în afară de cea a fetiței. Inima lui, de pildă, a ajuns la o tânără de 16 ani din Giurgiu, care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat. Transplantul a avut loc la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureș. A fost primul transplant cardiac efectuat anul acesta la unitatea medicală din Târgu Mureș. Specialiștii clinicii au prelevat anterior inima tânărului la Spitalul din Sfântul Gheorghe. 

Părinții Rebecăi, fetița de 5 ani care a făcut transplantul de ficat la Institutul Fundeni, au povestit pentru Digi24 cum a debutat boala Wilson* cu care a fost într-un final diagnosticată, dar și cum au primit vestea că este nevoie de un transplant.

Dintr-odată a prezentat dureri abdominale, urina mai închisă la culoare, a vomat o dată acasă. Când am ajuns la spital, în apropiere de orașul nostru, ni s-a spus că are hepatită A, a zis că o să treacă repede, se tratează, nu e nimic grav. Majoritatea copiilor o fac la vârsta asta. Nu a răspuns la tratament, starea ei s-a mai agravat pe parcurs. De ieri (vineri - n.r.) am aflat că are boala Wilson, nu știam. A zis că e ceva genetic, nu știm dacă noi o avem, urmează să ne testăm. Este foarte greu, este dureros, știind că copilul tău urmează să fie operat - și nu e o operație ușoară, este foarte grea, o recuperare foarte grea, dar cu ajutorul Domnului sper să...”, a declarat mama fetiței.

La rândul său, tatăl a mărturisit că vestea a căzut ca un trăsnet. „Greu, nu pot să vă explic în cuvinte. Încercăm să ne motivăm unul pe altul. Foarte greu. O singură persoană în România și aceea e fetița noastră. Sperăm să trecem cu bine peste, ne rugăm în fiecare zi pentru fetița noastră. Le mulțumim din suflet părinților donatorului care au făcut un lucru extraordinar. Au salvat mai multe vieți, nu doar viața fetiței noastre”, a spus tatăl Rebecăi.

Operația de transplant a început sâmbătă după-amiază la Institutul Fundeni și 10 medici au fost implicați în lupta contracronometru pentru a salva viața fetiței, timp în care părinții au așteptat pe holul spitalului cu sufletul la gură. 

Fetița ajunsese într-o stare de insuficiență hepatică acută, care necesita transplant de urgență. Salvarea ei a venit de la adolescentul aflat în moarte cerebrală. Părinții lui au acceptat să-i doneze organele. Ficatul a fost împărțit în două, lobul stâng a fost primit de fetiță, iar lobul drept a ajuns la un adult. 

Pe de altă parte, acest caz a scos la iveală lipsurile sistemului medical. În România încă nu există un centru acreditat pentru transplant pediatric. Directorul Agenției Naționale de Transplant, medicul Radu Zamfir, a declarat pentru Digi24 că se fac demersuri pentru ca o astfel de secție să fie deschisă la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, dar pregătirea medicală este una de lungă durată.

Cinci copii sunt în acest moment pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat.


*Boala Wilson este o afecțiune genetică moștenită care se manifestă prin stocarea în exces a cuprului în organism. Ficatul unei persoane care suferă de boală Wilson nu eliberează cuprul în bilă, așa cum ar trebui, și, pe măsură ce cuprul se acumulează în ficat, organul începe să deterioreze. Când acumularea devine toxică, ficatul eliberează cuprul direct în fluxul sanguin, care îl transportă în întreg organismul. Acumulările de cupru determină leziuni ale rinichilor, creierului și ochilor. Netratată, boală Wilson duce la deteriorare severă a creierului, insuficiență hepatică și deces (conform https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/boala-wilson). 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în libertate. Au rupt
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani