Explicațiile lui Florian Bodog pentru criza imunoglobulinei

Data publicării:
bodog_govro

Fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog respinge „acuzaţiile nefondate” care-l fac „ţapul ispăşitor pentru criza de imunoglobulină” şi precizează că s-au făcut „toate demersurile legale pentru rezolvarea situaţiei”, însă susţine că problema s-a cronicizat din cauza companiilor care „nu şi-au onorat partea lor din înţelegere”.

Florian Bodog face, joi seară, într-o postare pe Facebook, precizări cu privire la criza imunoglobulinei.

Constat cu tristeţe că, nici după 28 de ani de la căderea comunismului, nu am reuşit să scăpăm complet de meteahna de a ne demoniza liderii odată ce aceştia nu mai sunt în funcţie. Am simţit asta pe propria piele, fiind făcut ţapul ispăşitor pentru criza de imunoglobulină”, scrie Bodog, potrivit News.ro.

Acesta precizează că a avut discuţii şi întâlniri atât cu asociaţiile pacienţilor, cât şi cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru a rezolva problema imunoglobulinei.

În urma acestora, Ministerul Sănătăţii a întreprins toate demersurile legale agreate împreună cu partenerii de dialog pentru rezolvarea situaţiei. Am eliminat inclusiv taxa clawback, însă companiile nu şi-au onorat partea lor din înţelegere, ceea ce a dus la cronicizarea problemei”, scrie fostul ministru al Sănătăţii.

Acesta mai vorbeşte despre faptul că stocurile de imunoglobulină achiziţionate de Unifarm şi puse la dispoziţia spitalelor au fost utilizate în cazurile celor grav bolnavi, internaţi în secţiile de Terapie Intensivă, dar şi despre respingerea cererii distribuitorului Torus Pharma de către Agenţia Naţionala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru eliberarea unei Autorizaţii pentru Nevoi Speciale (ANS).

Citez din comunicatul instituţiei abilitate să autorizeze sau nu un medicament pentru pacienţii români: «originea non-europeana a produsului nu poate oferi garanţii asupra îndeplinirii criteriilor de siguranţă şi calitate impuse în cazul produselor din Uniunea Europeana, iar autorizarea prin procedura pentru nevoi speciale nu permite în acest caz (condiţiile OMS 85/2013), o evaluare suficientă din punct de vedere al siguranţei şi calităţii plasmei utilizate pentru procesul de fabricaţie şi nici a procesului de fabricaţie a medicamentului». De asemenea, ANMDM precizează că, în acest caz, «o testare punctuală a produsului finit nu ar putea acoperi toate aspectele menţionate anterior şi nu ar putea garanta, în totalitate, calitatea produsului»”, mai spune Bodog.

Deputatul USR Tudor Pop, membru în comisia de Sănătate, a declarat joi că, în pofida faptului că premierul Viorica Dăncilă pune responsabilitatea în cazul crizei de imunoglubulină pe seama producătorilor, cea mai mare vină o are guvernarea PSD-ALDE. El afirmă că punerea din nou în funcţiune a Institutului Cntacuzino poate fi una dintre soluţiile acestei probleme.

Chiar dacă doamna premier Dăncilă aruncă în proporţie de 80% vina pe unerii marilor producători de medicamente, în realitate, cea mai mare vină o poartă guvernarea PSD-ALDE, respectiv incompetenţa şi incapacitatea unui ministru de a gestiona şi de a asigura stocul necesar de imunoglubuline”, a declarat Tudor Pop, într-o conferinţă de presă.

Acesta explică faptul că anularea Hotărârii de Guvern numărul 800/2016 privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, aplicată de fostul ministrul al Sănătăţii Florian Bodog, a dus la această criză şi se întreabă dacă Parchetul General nu se autosesizează.

România a declanşat marţi Mecanismul de Protecţie Civilă pentru achiziţia imunoglobulinei pentru imunodeficienţe primare din statele membre UE şi NATO.

Ministerul Sănătăţii (MS) a transmis, miercuri seară, că în urma declansării Mecanismului de Protecţie Civilă aproximativ 70 de state au achiesat la acest sistem şi caută soluţii pentru a spijini România, iar autorităţile vor centraliza toate propunerile pe care le va primi, în vederea achiziţionării prin Compania Naţională UNIFARM S.A a cantităţilor de imunoglobulină necesare pentru tratamentul pacienţilor cu imunodeficienţă primară pentru o perioadă de două luni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în acest moment nu mai există nicio doză de imunoglobulină, că sunt sute de pacienţi afectaţi şi că singura soluţie în acest moment era declanşarea mecanismului de protecţie civilă, prin solicitarea ajutorului ţărilor UE şi NATO pentru criza imunoglobulinei. Potrivit datelor disponibile la Ministerul Sănătăţii, în România sunt necesare lunar aproximativ 5.000 de doze de imunoglobulină, iar preţul unei doze este de aproximativ 100 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...