Exclusiv Experiment Digi24, în prezența lui Raed Arafat: La niciun telefon de la DSP nu a răspuns nimeni timp de 30 de minute

Data actualizării: Data publicării:
experiment in direct la digi24: cum raspunde dsp bucuresti

Digi24 a făcut vineri seara un experiment, în prezența secretarului de stat Raed Arafat: s-a pus în situația unui bucureștean care ar avea o problemă legată de COVID-19 și care ar avea nevoie să sune la DSP. A trecut aproape jumătate de oră până când de la capătul celălalt să se audă o voce umană care a îndemnat: „Ziceți”.

Experimentul a fost motivat de numeroasele mesaje pe care Digi24 le-a primit din partea telespectatorilor în care aceștia s-au plâns că nu pot da de DSP, așa cum prevede procedura, fie pentru a anunța că au fost contacți ai unei persoane pozitive, fie pentru a anunța că au fost depistați cu COVID-19, fie pentru a afla rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2.

„În mod normal, trebuie să răspundă. Și dacă nu răspund, trebuie să explice de ce nu răspund”, a declarat Raed Arafat înainte de începerea experimentului.

Când se sună la DSP?

Se sună la DSP dacă ai o problemă - ești contact, de exemplu, al unui bolnav covid sau ți-a venit și ție testul pozitiv și vrei să te interesezi ce ai de făcut sau ești în carantină și ai întrebări. Totul, în cazul în care ești asimptomatic. Dacă însă ai simptome, nu te simți bine, ai o urgență, nu poți să respiri, atunci se sună la 112, a explicat Raed Arafat.

În România, nu toți contacții bolnavilor de covid se testează, dar trebuie să stea 14 zile la izolare. Dacă în timpul acesta apar simptome, abia atunci sunt testați. Chiar dacă respectiva persoană se testează pe cont propriu, iar testul este negativ, tot trebuie să stea în izolare până la sfârșitul celor 14 zile. Este o procedură indicată și în alte țări, a precizat Raed Arafat.

Primul demers al experimentului Digi24 a fost căutarea pe internet a unui număr de telefon de la DSP București. În momentul apelului, a răspuns un robot care a început să enumere mai multe numere de telefon. 

Apoi, au fost cel puțin șase-șapte încercări de apel, în direct, la diversele numere de telefon indicate pentru DSP București. Toate încercările s-au soldat fie cu ton de „ocupat”, fie s-a auzit vocea unui robot în urma unor apeluri prelungite rămase fără răspuns: „Clientul apelat nu răspunde”.

„Nu știu ce sistem de apeluri telefonice au. În mod normal, ar trebui să fie un număr care redirecționează apelul către alte terminale, dacă unul dintre numere este ocupat. Dacă sunt mai multe numere la care trebuie încearcat pe rând, asta îngreunează accesul și poate trebuie analizată această treabă”, a comentat Raed Arafat.

Ce trebuie să facă DSP-ul?

Prezent în studioul Digi24, Raed Arafat a asistat în continuare la încercările jurnaliștilor de a da de cineva de la DSP București și a explicat cum ar trebui să funcționeze această instituție, care, de altfel, a primit recent întăriri, pentru că a fost detașat personal suplimentar printr-un ordin semnat chiar de șeful DSU.

„Noi în ultimele trei zile am detașat sute de oameni la DSP-urile din toată țara care au solicitat personal. Acest personal a fost dat pentru următoarele motive: să stea să răspundă la telefon și să sprijine anchetele epidemiologice. Ordinele au fost semnate, de acum DSP-ul trebuie să organizeze utilizarea acestui personal. Au primit nenumărate instrucțiuni, în videoconferințe, de la Ministerul Sănătății. Și atunci, în mod normal, ar trebui să se răspundă la telefon, să dea informațiile, să gestioneze situația. Ce se așteaptă de la DSP? Ancheta epidemiologică, anumite analize și decizii privind cazurile din județele lor, analiza pe zonele care sunt focar, măsurile care se recomandă acolo, inclusiv carantinarea localităților”, a explicat Raed Arafat, detaliind cum se iau mai departe deciziile, de la nivel local până la nivel național, și care sunt instituțiile implicate.

În tot acest timp, pe fundalul discuției cu Raed Arafat se auzea, când și când, sonoritatea specifică a încercărilor eșuate de a comunica telefonic cu DSP București.

Un răspuns în ultimul moment

Când în sfârșit, aproape de încheierea emisiunii, jurnaliștii erau pe punctul de a renunța la experiment, surpriză! A răspuns cineva de la DSP București: „Da, vă rog, bună seara, medicul de gardă, doctor Ilie, DSP București, vă rog”.

Doamna doctor a explicat că în acel moment erau trei persoane de gardă. „Eu în jurul meu am trei telefoane, colegele mele au alte trei. Eu am închis acum trei apeluri simultan, pentru că nu mai dovedeam să fac față”, a explicat medicul.

„Pot să crească numărul (personalului). E un oraș mare. Poate că într-adevăr, trebuie schimbat modul, nu știu care e modul în care sunt legate telefoanele, trebuie să fie un număr care să meargă la mai multe apeluri”, a reacționat Raed Arafat.

Urmăriți în materialul video cum s-a derulat toată scena:

 

Citiți și:  DSP București: Patru medici epidemiologi și-au dat demisia. Raed Arafat: E ca soldatul care ar spune în război că e prea greu

În loc de concluzie. Raed Arafat: Am pierdut timp prețios

„Noi suntem deja de patru-cinci luni în pandemie, lăsând la o parte toate disfuncționalitățile și toate problemele care au fost - că de fiecare dată când vrei să te aprofundezi, iarăși îți vine altă problemă să o rezolvi, paralelă cu ce trebuie să faci. Eu asta trebuie să o zic: adică s-a pierdut foarte mult timp pe care alte țări l-au folosit în pregătire mai departe; noi l-am pierdut să răspundem la unii și la alții 1.000 de chestii. Dar e normal, să zicem, așa e la noi. Dar noi, pe baza experienței cumulate, trebuie să ne pregătim mai bine, pentru că va veni poate o perioadă mai grea în toamnă, când o să ai și gripă, o să ai și covid, o să ai și alte probleme, poate o să avem din nou cazuri infectate, poate din nou ne crește numărul cazurilor, dacă acum vom reuși să-l scădem. Deci, din acest punct de vedere, este clar că pregătirea, acum, este foarte importantă și acum este o perioadă în care trebuie să ne pregătim mai bine”, a punctat Raed Arafat.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Codurile secrete Netflix care îți deschid ușa către filme și seriale ascunse
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Adevărul despre conflictul dintre Liviu Teodorescu și Marius Moga: „După ce am plecat de la el, am explodat”
Film Now
Cu părul lung și blond, super șic și relaxată. Angelina Jolie, la filmările „Stitches”. Fiul ei cel mare...
Adevarul
Care sunt cele mai bogate 10 familii din lume. Trei dintre ele conduc propriile țări
Newsweek
Ministrul muncii va demisiona. Mai cresc pensiile în 2025? Indexarea și Mica Recalculare, în aer
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Jerry Bruckheimer, dezvăluiri despre Bruce Willis, la peste 20 de ani de la „Armageddon”: "A fost atât de...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...