Matteo Politi s-a dat drept medic şi în ţara natală. A fost prins întâmplător, după câteva săptămâni în care a profesat ca doctor. Jurnaliştii din Peninsulă cred că acesta a părăsit ţara, dar nu şi-a schimbat obiceiurile. Cazul lui Politi nu este nici pe departe singular în Italia. Desigur, rămân cazuri excepţionale şi din fericire ajung să fie depistate. Problema e că uneori, impostorii apucă totuşi să le producă suferinţe inutile tocmai oamenilor care vin la ei, convinși că se vor însănătoşi. Sergiu Balaban, corespondent Digi24 în Italia, a întocmit o mică listă cu înşelătoriile de acest gen din Peninsulă. Impostori sunt și în România. Direcţia de Investigaţii Criminale a deschis anul trecut 136 de dosare pentru exercitarea fără drept a unei profesii.
2017: Un agricultor s-a reprofilat în dentist, fără studii și cudiplome false. Avea chiar și un cabinet în Ravenna, cu 280 de pacienți activi.
2018: O întreagă echipă de medici falși din Lombardia (de la anestezist la asistentă, în total șapte persoane) operau în spitalele din Lombardia fără titluri de studii, în domeniul esteticii (transplanturi de păr).
2017: 22 de dentiști falși în Emilia Romagna + numeroase cazuri de dietologi cu studii superioare false prin Norvegia, Danemarca, SUA.
2018: Un profesor de la Inginerie Civilă din Macerata a predat cursuri 35 de ani pe baza unei diplome false. El a participat chiar și la analiza teritorială a caselor afectate de cutremurele din Umbria. A fost prins când s-a pensionat.
2017: Medic ginecolog fals profesează zece ani în Venezia. Este prins după ce a asistat o naștere și nou-născutul ar fi fost rănit din cauza unui procedeu greșit. Ancheta a dovedit că el nu avea studii.
Il Giornale scria acum câțiva ani despre subiectul ăsta: cu 40 de euro puteai deveni doctor, cu ajutorul internetului. Elveția era cea mai căutată țară.
136 de dosare pentru exercitarea fără drept a unei profesii, în România
Cazul italianului care se dădea medic fără să aibă o minimă experiență nu este singular în România. O dată la trei zile cel puţin o persoană este păcălită de falşi profesionişti.
Direcţia de Investigaţii Criminale a deschis anul trecut 136 de dosare pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Cele mai multe cazuri au avut loc la oraş. Nici nu e de mirare că numărul unor astfel de cazuri e atât de mare.
Legea nu este foarte aspră cu impostorii. Codul penal pedepseşte exercitarea fără drept a unei profesii cu închsioarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă.