România așteaptă concluziile Agenției Europene a Medicamentului pentru a lua o eventuală decizie în privința vaccinurilor AstraZeneca, însă în acest moment, susțin autoritățile, nu există motive solide să ne îndoim de eficiența și de proprietățile vaccinului. România a retras circa 4.200 de doze dintr-un lot care a fost suspendat și de Italia, în urma apariției unor suspiciuni că ar fi putut cauza apariția unor cheaguri de sânge.
Agenția Europeană a Medicamentului a început o investigație cu privire la toate vaccinurile produse de AstraZeneca, nu numai la respectivul lot, prin urmare, vor veni date cu caracter general, însă la fel de important este că din datele preliminare pe care le are, Agenția Europeană a Medicamentului a dat un comunicat în care a spus foarte clar că se recomandă continuarea vaccinării cu toate vaccinurile care au autorizație în momentul de față, inclusiv cu vaccinul de la AstraZeneca, a arătat, vineri seara, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„Sincer, dacă sunt pus în situația în care asta este șansa mea, să mă duc să mă vaccinez cu AstraZeneca, și știu că este un lot care a fost oprit și restul loturilor sunt OK, mă duc și mă vaccinez, pentru că știu că e mult mai bine să mă vaccinez și mult mai sigur decât să rămân fără vaccin, în condițiile în care se răspândește cum se răspândește în acest moment virusul SARS-CoV-2”, a declarat la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. El a subliniat că acum există un risc în plus în pandemie: virusul nu numai că se răspândește mai repede, dar există studii care arată că tulpina britanică este și cu mortalitate mai mare. „Asta înseamnă că avem o problemă și mai serioasă. Așa că, mă crede sau nu mă crede lumea, acesta e un aspect, dar eu pot să spun că da, probabil că mă duc să mă vaccinez, ca să mă asigur că pot să mă protejez”, a explicat Raed Arafat care trebuie să fie raționamentul unei persoane care ar sta în dubii. „Aici, clar trebuie să ascultăm din nou care sunt părerile oficiale, asumate oficial din partea Agenției Medicamentului la nivel european și din partea autorităților mai multor țări”, a punctat Raed Arafat.
„Este clar că în acest moment nu avem suficient de multe persoane vaccinate ca să întrerupem cercul vicios al răspândirii”, a mai spus secretarul de stat în MAI.
Șeful DSU atrage atenția însă că acest scandal ar putea induce o teamă în rândul populației și recomandă informarea din surse autorizate. Arafat susține că sunt deja numeroase dezinformări apărute în spațiul public pe acest tip de subiect.
Există 44 de cazuri de tomboză pe o populație vaccinată de 22 de milioane de oameni, ceea ce nu este foarte mult, subliniază medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. „Sunt suspiciuni, le investigăm, tragem concluzii la nivel internațional. Până când ne lămurim dacă este sau nu o problemă reală cu acel lot, este important să-l punem deoparte, el este practic carantinat. Aș aduce în discuție numărul mare, de milioane de persoane, care au fost deja vaccinate cu vaccinul AstraZeneca, inclusiv în Marea Britanie, dar și în alte țări, inclusiv la noi, cu o rată de apariție a efectelor secundare redusă. Este important să punem în balanță raportul risc-beneficiu”, a arătat Andreea Moldovan.
Și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, declara, joi seara, la Digi24, că cei care s-au vaccinat cu doze din lotul AstraZeneca care a fost „carantinat” nu au de ce să intre în panică, nefiind dovezi care să ateste o legătură între vaccin și evenimentele adverse raportate în alte țări. El a precizat că evenimentele trombotice vor fi evaluate, dar în România nu au fost semnalate până acum alte efecte adverse decât cele obișnuite, menționate de producător.
Citiți și: Emil Boc a fost vaccinat cu o doză AstraZeneca din lotul ABV2856. Cum s-a simțit primarul din Cluj și ce are de gând cu rapelul
Editor : Luana Pavaluca