Epidemia de rujeolă din România, care a dus la moartea a trei bebeluşi, generează primele măsuri concrete ale Ministerului Sănătăţii pentru a-i convinge pe părinţi să accepte imunizarea copiilor. Legea vaccinării, care va fi pusă în dezbatere publică în câteva zile, va fi însoţită de o amplă campanie de prezentare a beneficiilor vaccinului. Autorităţile iau această măsură abia acum, după ce au constatat că lipsa informării poate ucide.
Unul dintre cei trei copii care au murit din cauza rujeolei era o fetiţă de unsprezece luni din localitatea Sângeorge, judeţul Timiş. Ar fi luat virusul chiar în spital, spun rudele.
Rodica Drăghici, mătușa fetiție decedate: „De mica, de când a venit de la mama sa tot prin spitale era. Stătea o săptămână la spital. (Şi rujeola, de unde?) De la spital a zis că a primit-o”.
Malania Arion, medic primar epidemiolog DSP Timiş: „Contagiozitatea la rujeolă este foarte mare undeva 98% se transmite prin aerul respiat, un obicei al mamicilor când sunt cu copiii în spitale se plimbă peste tot cu ei”.
80 de copii cu rujeolă au ajuns la Spitalul de boli infecţioase din Timişoara anul acesta. Acum sunt internaţi 6, niciunul cu vaccinul făcut.
Cel mai mare focar de rujeolă din România este la graniţa dintre judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Sunt 219 pacienţi, în general romi nomazi care s-au întors din Italia şi Spania. În satul Reteag, au fost cazuri de bolnavi cu vârste mai mici de un an, dar şi adulţi de 45 de ani.
Dorina Muresan, medic de familie: „99% dintre cei care au facut rujeola au fost copii nevaccinaţi. Au refuzat unii dintre ei vaccinarile cu semnătură în fişă Că nu este sănătos vaccinul, că are tot felul de substanţe toxice”.
Alexandru Rafila, preşedintele societăţii de microbiologie din Romania: „Dacă ne referim la epidemia de rujeolă se datorează faptului că, după epidemia din 2012, s-au adunat an de an zeci de mii de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei şi acum este un număr destul de mare încât să permită o circulaţie a virusului”.
Indiferent de opinia pe care o au, părinţii spun că s-au informat înainte de a lua o decizie.
„Este o lipsă de discuţii la ce conţine vaccinul substanţele şi cum afectează, sunt substanţe pe care UE le interzice şi introduse în copii”.
„Dacă nu face vaccin, suntem predispuşi la îmbolnăviri, iar copiii sunt foarte sensibili în ziua de astăzi”
„Eu m-am stabilit în Spania şi acolo e aproape obligatoriu. E ceva normal, ne protejăm copiii şi ne protejăm pe toţi.”
Medicii avertizează că refuzul imunizării poate avea consecinţe grave.
Dr. Gindrovel Dumitra - coordonator al grupului de vaccinologie al SNMF: „Un copil care este 6 luni nevaccinat în cazul în care întâlneşte un copil mai mare bolnav de rujeolă va contacta boala”.