50% dintre oameni au avut cel puțin o dată dureri de cap severe, arată statisticile. Este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care pacienții ajung la neurolog.
Accidentul vascular cerebral, meningita și encefalita pot cauza dureri mari de cap, care apar brusc. Dar se întâmplă destul de rar. De cele mai multe ori, nu este vorba despre o boală atât de gravă, ci de probleme mai ușoare ori de stilul de viață pe care îl avem.
Hipertensiunea, sinuzita, problemele de vedere ori ale danturii, spondiloză, deficitul de magneziu sau de vitamine din grupul B - oricare dintre acestea poate cauza dureri de cap.
Dr. Ruxandra Constantina - medic generalist: Există cauze emoționale foarte frecvente în ultimul timp, în special la femei și la copii: suprasolicitarea fizică și psihică, lipsa de odihnă, conflicte emoționale, iar medicina tradițională chineză asociază durerile de cap și în special migrenele cu deficite energetice la nivelul meridianului ficatului.
Cum prevenim durerile de cap
Un stil de viață echilibrat poate preveni sau chiar ajută în cazul în care deja aveți dureri de cap fără o cauza anume.
Dr. Carmen Negrea - medic neurolog: Să avem un regim de somn echilibrat, să dormim 8 ore pe noapte, încercăm să ne culcăm și să ne trezim la aceeași ora, să nu ne înfometam, să mâncăm 3 mese pe zi, interval de 6 ore între mese, să evităm sau să încercăm să reducem stresul, să facem sport.
Dr. Ruxandra Constantina, medic generalist: Să evităm băuturile energizante, chiar și cafeaua în exces. Alcoolul în exces poate provoca. La fel băuturile carbogazoase dulci din comerț băute pe perioade lungi de timp. Alimentația să fie bazată pe legume, fructe, verdețuri, deci bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.
Viaţa modernă dă dureri de cap
Dacă aveți dureri de cap din cauza stresului și a grijilor, este esențial să va faceți timp în fiecare zi pentru relaxare.
Dr. Ruxandra Constantina, medic generalist: De asemenea este benefică și efectuarea a 10-12 ședințe de reflexoterapie care ne echilibrează la nivelul meridianelor energetice, dar și la nivel psihic, efectuarea câtorva ședințe de acupunctură.
Fiți însă foarte atenți dacă durerile se agravează.
Durerile de cap pot ascunde boli grave
Dr. Carmen Negrea - medic neurolog: Trebuie să se ducă la doctor când durerile de cap devin din ce în ce mai frecvente, cresc că intensitate, își schimbă caracterul, nu mai este durerea de cap cu care ne-am obișnuit, dacă nu mai răspund la medicația antiinflamatoare obișnuită sau dacă ne afectează calitatea vieții.
Pentru a depista cauza, poate fi nevoie de consultații la mai multe specialități, precum ORL, oftalmologie sau neurologie. De asemenea, un RMN cerebral și un angio RMN exclud cele mai multe boli neurologice care pot determina dureri de cap.