Ana, un copil de şase ani, diagnosticată cu boala oaselor de sticlă, a fost operată pe când era bebeluş de Gheorghe Burnei. Părinţii sunt convinşi că din cauza acestei intervenţii copilul lor nu poate sta în picioare decât ajutat. Mama fetei a fost convinsă de alţi părinţi care trec prin aceeaşi dramă să depună plângere împotriva chirurgului în urmă cu două luni. Vă avertizăm că urmează imagini care vă pot afecta emoţional.
„Tu ce îţi doreşti cel mai mult pe lumea asta?
Să merg în picioare”.
Este visul Anei, un copil de şase ani, greu încercat de soartă. Fetiţa nu ştie cum este să alergi şi nici măcar să mergi pe picioarele tale. La doar 11 luni a ajuns la Spitalul Marie Curie cu o fractură la picior. Doctorul Gheorghe Burnei a diagnosticat-o cu boala oaselor din sticlă. Părinţii spun că medicul le-a cerut 16.000 de euro pentru a-i monta patru tije. Mama ar fi vrut să ceară opinia unor medici străini.
Georgeta Bodolan: „El mi-a zis că voi veniţi din afară şi cereţi formulare să vă operaţi în străinătate pe când boala asta se poate trata şi aici”.
Părinţii s-au chinuit să facă rost de bani, şi un an mai târziu în 2012, chirurgul Burnei i-a montat fetiţei o tijă la femurul drept. A urmat apoi o altă operaţie la piciorul stâng. Familia spune că a plătit 8.000 de euro pentru cele două intervenţii.
Apoi, au apărut problemele, povestesc părinţii. S-au dus cu fetiţa la un alt medic de la Spitalul „Grigore Alexandrescu”.
Georgeta Bodolan: „Copilul a început să se vaite că o doare în partea dreaptă şi nu putea să doarmă. Domnul doctor i-a scos tija pusă de Burnei şi i-a pus altă tijă”.
Medicul care a operat-o pe Ana la doar un an după intervenţiile doctorului Burnei explică:
Dr. Alexandru Ulici: „Aceste tije cresc odată cu copilul. Dar cresc în lungime. Nu vor creşte niciodată în grosime. Există riscul ca la un moment dat tija să nu mai fie suficientă ca grosime şi atunci schimbată.”
La Spitalul „Grigore Alexandrescu” operaţia a fost gratuită. Şi asta pentru că intervenţiile sunt decontate de stat în limita bugetului pe care îl are fiecare spital.
Dacă asta pot înţelege, peste altele părinţii nu pot trece. Ei îl acuză pe doctorul Burnei că le-ar fi operat copilul şi la şold fără ştirea lor.
Georgeta Bodolan: „Aproape doi centrimetri şi jumătate. Ea acum e în creştere. O să rămână cu diferenţă mai mare. Piciorul stâng va rămâne mai lung. Toată viaţa va rămâne nenorocită”.
Copilul face recuperare medicală la un centru din Adjud, iar medicii speră ca într-o zi să se poată descurca singură.
Georgeta Bodolan: „A făcut mai mult rău decât bine. Mi-a făcut mai mult rău. E terminată pe viaţă”.
Între timp apar şi voci din lumea medicală care contestă intervenţiile chirurgului. Alexandru Thiery medic specializat în chirurgia spinală și membru în comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătății spune despre cazul unei fetiţe operate de Gheorghe Burnei care a murit pe masa de operaţie.