Dosarul electronic de sănătate a devenit obligatoriu din acest sfârşit de săptămână. De acum, medicii trebuie să introducă datele pacienţilor, inclusiv istoricul medical, în sistemul informatic al CNAS. Un sistem nesigur şi care se blochează des, se plâng medicii medicii, după experienţele din ultimul an cu cardul de sănătate. Reprezentanţii Casei de Asigurări dau asigurări, însă, că nu vor exista blocaje.
Dosarul electronic conţine toate informaţiile legate de sănătatea pacientului: de la alergii şi intolerante, la intervenţii suferite, vaccinuri sau rezultatele analitelor. Pacientul poate vedea aceste informații accesând platforma Casei Naționale de Asigurări de Sănătate: DES-CNAS.RO. Iar autentificarea se face fie pe baza cardului de sănătate, fie pe baza codului numeric personal.
De acum, medicii de familie sunt obligaţi să introducă în sistem toate aceste date pentru toţi pacienţii, fie asiguraţi, fie neasiguraţi. Doctorii sunt, însă, sceptici după numeroasele episoade în care sistemul cardului de sănătate s-a blocat.
„Dacă acest sistem nu este eficient, mă întreb ce se va întâmpla când va rula şi dosarul electronic de sănătate. Problema noastră serioasă este că ar fi trebuit făcut în paşi, să devină funcţional şi abia apoi trecut la un alt nivel”, spune Valeria Herdea, medic de familie.
„Este una dintre vulnerabilităţile sistemului sanitar. Problema este că de ani de zile, cel puţin trei ani, nu există mentenanţă pe multe componente de hardware şi de asta cedează, pur şi simplu”, declară Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.
Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate dau asigurări, însă, că sistemul nu va ceda.
„Dosarul electronic de sănătate este un sistem separat de cardul de sănătate. Pentru dosarul electronic de sănătate există contract de mentenanţă”, spune Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.
Dincolo de asta, însă, medicii au şi alte nemulţumiri.
„Nimeni nu s-a gândit că nu avem resursa umană cu care să introducem tot noi anumite date care ni se cer. Există acelaşi medic şi aceeaşi asistentă care face tot. Nu ai cum să te ocupi de acest dosar şi de introducerea retroactivă a datelor”, afirmă Valeria Herdea, medic de familie.
„Este în avantajul medicilor să completeze aceste date, pentru că e cu totul altceva doar să întrebi pacientul şi el să spună ce îşi aminteşte, mai mult sau mai puţin precis despre ceea ce a suferit în trecut, sau să consulte nişte date obiective”, adaugă Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS.
Dosarul electronic este ultimul pas al informatizării sistemului sanitar, după reţeta electronică şi card. A început să fie folosit încă de acum doi ani, dar din acest sfârşit de săptămână este obligatoriu.