Insolaţie, alergii, înţepături de insecte, boli digestive - toate pot transforma o vacanţă plăcută şi relaxantă într-un adevărat coşmar. Cele mai frecvente neplăceri în concediu sunt problemele cu stomacul.
Bacteriile nu iau niciodată vacanţă! Este avertismentul medicilor care atrag atenţia că enterocolitele strică multe concedii. Cei mai expuşi sunt copiii.
„Copilul este în suferință, are crampe abdominale cu scaune multe, în cazurile mai severe asociază şi febră şi vărsături”, spune Lucica Baranga, medic pediatru.
Consumul unor alimente alterate sau care nu au fost bine spălate, dar şi igiena precară sunt principalele cauze ale apariţiei afecţiunilor digestive, mai ales în sezonul cald.
„Dacă sunt doar scaune moi se face rehidratare. Mulţi părinţi pleacă deja pregătiţi şi cu săruri de rehidratare. Dacă apar şi vărsături e bine de făcut repaos digestiv, cel puţin 30 de min până la o oră”, spune Lucica Baranga, medic pediatru.
Pentru a nu le înrăutăţi starea de sănătate, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să ţină cont de anumite sfaturi.
„Un copil care este deshidratat are sete intensă. Şi pune cana la gură, bea mult, rapid, un stomac care se umple de sus în jos, repetă vărsăturile şi pe lângă faptul că nu au primit nimic pierd şi apa proprie, aşa se accentuează sindromul de deshidratare. Se oferă câte puţin”, adaugă Lucica Baranga, medic pediatru.
Şi adulţii trebuie să ştie că moderaţia este cuvântul cheie indiferent de anotimp.
„Este bine să nu consumăm alimente şi băuturi foarte dulci pentru că dulciurile reprezintă un substrat foarte bun de fermentaţie şi atunci se agravează diareea şi fermentaţia şi e important de evitat orice lucru care poate să genereze fermentaţie excesivă: lactate, brânzeturile şi toate alimentele care se pot degrada foarte repede de genul peşte, fructe de mare”, spune Simona Gentimir, medic specialist medicină internă.
În plus, o persoană cu probleme digestive care face şi febră poate lua medicamente care să scadă temperatura.