Cum să alegeți salteaua potrivită pentru un somn odihnitor
V-ați trezit odihniți în această dimineață? Dacă răspunsul este „nu", vinovată poate fi salteaua pe care dormiți. Este posibil să fie prea moale sau să fie nevoie de una nouă. Înainte să achiziționați o saltea trebuie să știți care este diferența dintre o saltea cu arcuri și una cu spumă, dar și cum să o întrețineți ca să rămână confortabilă pentru cât mai mult timp.
Primul pas în alegerea saltelei: trebuie să vă hotărâți dacă vreți una cu arcuri sau una cu spumă.
„La saltelele cu arcuri, riscul de deformare este mai mic. La saltelele cu spumă pe densități mici, riscul de deformare e foarte mare și atunci clientul care își alege spumă sau arc trebuie să fie atent”, a explicat Marcela Moss, directoarea unui magazin de saltele.
Dacă aveți o greutate peste cea normală, alegeți saltele cu arcuri care au o grosime mai mare. Dacă totuși preferați varianta cu spumă, cumpărați una cu densitate cât mai mare. Însă oricât de mult va doriți un tip de saltea, e bine să țineți cont și de partener.
„E important gradul de independență față de partener. Adică dacă nu vrei să îți deranjezi partenerul, pentru că dacă nu vrei să ai niciun fel de vibrație în pat îți alegi salteaua cu spumă, la salteaua cu arc indiferent cât de calitativ ar fi, un pic de vibrație din cauza arcului există”, a spus Marcela Moss.
În schimb, un avantaj al saltelelor cu arc este faptul că acestea se aerisesc mai bine, ceea ce înseamnă că „păstrează" mai puține bacterii și acarieni. Însă primul lucru pe care oricine și-l dorește de la o saltea este ca aceasta să fie comodă.
„O saltea este mai confortabilă cu cât straturile de confort sunt mai generoase. De fapt, straturile de confort sunt alcătuite din straturile de spumă care se pun peste arc și straturile de spumă din matlaseu, pentru că asta de fapt este ceea ce simțim noi când ne așezam pe saltea, noi nu simțim miezul saltelei decât dacă salteaua este foarte economică și nu are strat de confort și practic stăm pe arcuri”, a spus Marcela Moss.
Durerile de spate, cauzate şi de saltea
Nu exagerați totuși cu straturile de confort, atrag atenția medicii.
„Ea nu trebuie să fie foarte moale. O saltea foarte moale poate să atragă după sine probleme la nivelul coloanei vertebrale, la nivelul umerilor, la nivelul bazinului pentru că îi crează un disconfort și dacă facem o evaluare a individului o să vedem că el are foarte multe deficiențe fizice. O saltea foarte moale va accentua diformitățile pe care pacientul le are”, a explicat Elena Căciulan, kinetoterapeut.
Asta nu înseamnă că trebuie să alegeți o saltea rigidă, fără straturi de confort.
„Dacă este foarte tare pot să apară dureri la nivelul umerilor, la nivelul coloanei vertebrale, pentru că această duritate nu îi asigură confort și nu îi dă posibilitatea individului să se relaxeze”, a adăugat kinetoterapeutul.
Așadar, o saltea sănătoasă nu trebuie să fie nici prea moale, nici prea tare. Iar dacă vreți să cumpărați una nouă sau pur și simplu să testați duritatea celei de acasă, iată un test foarte simplu:
„În clipa în care ne culcăm pe spate și mâna o introducem sub regiunea lombară, această regiune lombară nu trebuie să fie foarte ridicată. Dacă e ridicată înseamnă că am o poziție hiperlordozanta și înseamnă că nu e confortabila. Trebuie să fie mai jos, aproape de saltea, nu înfundată în saltea pentru că nu este bine”, a explicat kinetoterapeutul Elena Căciulan.
Dacă obișnuiți să dormiți pe o parte, iar în timpul nopții simțiți dureri la nivel lombar sau la nivelul șoldurilor, există soluții.
„Este recomandat între genunchi, când ne culcăm în lateral să introducem o pernă. O să vedeți că durerile de spate dispar. Dacă aveți dureri foarte mari de spate și dormiți în culcat pe burtă e foarte bine să așezați sub regiunea abdomenului o pernuță. Pentru că relaxează foarte bine regiunea cervicală și o să vedeți că durerile respective pot să dispară sau oricum nu mai sunt atât de supărătoare”, a explicat Elena Căciulan.
Dacă în schimb aveți dureri în zona cervicală, vinovată nu este salteaua, ci perna. Nu uitați că o saltea se schimbă o dată la 7-10 ani. Însă pentru a o folosi cât mai mult timp, întreținerea este esențială. Iată câteva trucuri!
„La început pentru orice saltea recomandăm să se rotească salteaua zona capului zona picioarelor la 2-3 săptămâni în primele 2-3 luni”, a explicat Marcela Moss, directoarea unui magazin de saltele.
Mai exact, întoarceți salteaua pe cealaltă față, dar în același timp zona capului să fie înlocuită cu zona picioarelor. Astfel veți evita ca salteaua să se uzeze pe o singură parte. La fel de importantă este și curățenia! Aspirați salteaua de cel puțin 2 - 3 ori pe an și lăsați-o să se aerisească de fiecare dată când schimbați lenjeria. Pentru o igienă maximă puteți folosi protecțiile pentru saltea.
- Etichete:
- dureri de spate
- saltea pentru dormit
- cum sa aleg cea mai buna saltea pentru dormit
- saltea cu arc
- saltea cu spuma
- care e cea mai buna saltea pentru somn
- dureri de spate de la saltea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News