Cum reușesc medicii să scape de acuzația de malpraxis

Data publicării:
medic spital malpraxis

Dosarele de malpraxis dau mari bătăi de cap procurorilor. Sunt zeci de dosare în toată ţara care sunt în lucru de ani de zile. De examplu, la un parchet din Capitală, dosarul unei mame care îl acuză pe medicul ginecolog că i-a omorât copilul datează de acum opt ani, iar doctorul a fost pus sub acuzare abia anul trecut. Avocaţii acuză că odată cu trecerea timpului se pierd probe, iar dacă dosarul nu va ajunge în faţa unui judecător, faptele s-ar putea prescrie.

„Prima plângere am făcut-o în 22 aprilie 2009, iată cu au trecut 8 ani şi ceva, pot spune că nu s-a întâmplat nimic”, spune Camelia Mărciulescu, mama.

Camelia Mărciulescu a născut la Maternitatea Elias din Bucureşti un copil cu probleme, deşi sarcina a decurs normal, spune femeia. Susţine că medicul de gardă nu a supravegheat-o în timpul travaliului şi îl acuză de malpraxis. Dosarul ei a trecut de la un procuror la altul, timp în care copilul a murit. Avocaţii femeii susţin că audierile s-au făcut tâziu şi că între timp s-au pierdut probe. Au reclamat statul român la CEDO.

În octombrie 2016, când au fost audiate peste 30 de persoane medici asistente medicale care au fost de serviciu în ziua în care doamna a născut, cei mai mulți nu şi-au amintit ce s-a întâmplat cu opt ani în urmă”, spune Dorin Tătaru, avocat.

„Nu au fost foarte relevante declaraţiile lor, drept pentru care batem pasul pe loc”, spune Camelia Mărciulescu, mama.

„Ne apropiem foarte repede de prescripţia răspunderii penal”, spune Dorin Tătaru, avocat.

Numai procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au în lucru aproape 100 de dosare de acest fel. Şase dintre ele sunt mai vechi de cinci ani. Anchetatotii explică de ce durează atât de mult cercetarea acestor cazuri:

„Cu privire la dosarul penal la care faceţi referire (n.r. dosarul Cameliei Mărciulescu), vă comunicăm că acesta este în curs de cercetare, motivat fiind de complexitatea cauzei.”

Sursa: Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1

Inspecţia Judiciară vrea să verifice dosarele de culpă medicală din toată ţara.

„Inspectorii judiciari umăresc să identifice cauzele care conduc la prelungirea în timp a procedurilor. Orice situaţie de natură să atragă răspunderea disciplinară a magistraţilor va fi analizată cu maximă seriozitate şi vor fi aplicate toate măsurile legale”, spune Alin Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt Inspecţia Judiciară.

Cercetările în dosarele de malpraxis decurg greoi şi din cauză că la nivel naţional nu există o structură specializată în acest domeniu. Mai exact, ofiţeri de poliţie judiciară care să înţelească termeni tehnici, pentru a putea investiga mai uşor greşelile medicilor

„Este destul de dificil să te specializezi chiar în toate domeniile. În general, o atenţie deosebită în care procurorul supraveghează activiatea ofiţerului de poliţie judiciară poate acoperi această dificultate a cazului”, spune Tiberiu Ban, fost procuror.

Peste 2.000 de români au reclamat erori medicale în ultimii 10 ani şi la Colegiul Medicilor.

Camelia Mărciulescu a făcut plângere la Colegiul Medicilor, la scurt timp după naşterea copilului, dar spune că nu a fost luată nicio măsură împotriva medicului care era de gardă, pe care îl acuză de neglijenţă. Cu toate acestea, anul trecut medicul a fost pus sub acuzare de procurori pentru vătămare corporală gravă.

La Colegiile Medicilor din ţară ajung anual mii de pacienţi, care reclamă erori medicale. În multe cazuri, ei nu sunt mulţumiţi de deciziile luate . Aşa s-a ajuns ca, de exemplu, în 2015, Colegiul Medicilor din Bucureşti să soluţioneze 250 de contestaţii.

Au fost sancţionaţi 23 de medici. Cei mai mulţi au scăpăt însă cu o mustrare şi un avertisment, iar un chirurg şi un ginecolog au primit interdicţie de a mai profesa pe o perioadă de un an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...