Cum recunoaștem simptomele accidentului vascular cerebral
Data publicării:
Stresul, stilul de viaţă dezordonat şi alimentaţia nesănătoasă sunt doar trei dintre cauzele accidentelor vasculare cerebrale. Media de vârstă la care oamenii sunt afectaţi a început să scadă de la 55 către 30 de ani în ultima perioadă. Medicii atrag atenţia că boala loveşte crunt, aşa că le recomandă tinerilor să nu ignore simptomele şi să meargă la control.
Un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală este cea mai des întâlnită cauză a accidentului vascular cerebral. Practic, sângele nu mai irigă cu oxigen o anumită porţiune a creierului, iar aceasta „moare”. Medicii spun că multe cazuri ar putea fi prevenite, dar românilor le lipsesc informaţiile. Din păcate, acest lucru ne plasează pe locul doi la nivel mondial, din punct de vedere al mortalităţii din această cauză, afirmă specialiştii în domeniu.
Recunoaşterea simptomelor care indică instalarea unei boli vasculare cerebrale poate salva vieţi, aşa că este important ca pacienţii să le observe din timp şi să meargă la medic. Printre cele mai frecvente simptome se numără dificultatea de a mişca membrele de pe o parte a corpului, limbajul greoi, furnicături în corp sau blocajul muşchilor feţei, dar şi dureri intense de cap.
În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular produce dizabilităţi fizice sau mentale permanente.
Tratarea urmărilor unui AVC este greoaie şi implică mai multe eforturi: „Neuroreabilitarea este un efort comun din partea neurologilor, din partea medicilor specializaţi în medicină fizică şi recuperatorie, din partea psihologilor, logopezilor şi aşa mai departe. Sunt multe specialităţi care conlucrează spre binele pacientului şi recuperarea deficitului”, afirmă prof. dr. Dafin Mureşanu.