Analizele de sânge la pacienții recuperați după COVID sugerează că imunitatea căpătată de organism în urma bolii este puternică și de lungă durată, scrie New York Times, citând un studiu științific. Descoperirea este în concordanță cu o altă constatare recentă: pacienți recuperați după pandemia SARS din 2002-2003, provocată tot de un coronavirus, prezintă imunitate și acum, la 17 ani după boală.
Imunitatea organismului după boala COVID-19 ar putea dura ani, chiar decenii, potrivit unui nou studiu, scrie publicația americană.
La opt luni după infectare, cei mai mulți dintre cei care s-au recuperat încă prezintă destule celule imune ca să împiedice o nouă infectare și să prevină boala, arată datele studiului. O rată scăzută de descreștere a acestor celule pe termen scurt sugerează, din fericire, că ele vor rzista în corp pentru perioade foarte lungi de timp.
Studiul, disponibil online, nu a fost publicat deocamdată într-un jurnal științific. Dar este cel mai detaliat studiu privind memoria imunitară căpătată în urma coronavirusului și, totodată, cu cea mai lungă bătaie de până acum, mai scrie NYT.
„Această imunitate va feri probabil marea majoritate a oamenilor de spital sau de o formă gravă a bolii”, a declarat Shane Crotty, virolog la Institutul de Imunologie La Jolla, din California, unul dintre coordonatorii studiului.
Imunitate după 17 ani de la pandemia SARS
Descoperirea vine ca o ușurare pentru experți, care sunt îngrijorați că imunitatea dată de virusul SARS-CoV-2 este de scurtă durată și că vaccinul ar trebui repetat la anumite intervale, pentru a ține pandemia sub control.
De asemenea, descoperirea este în concordanță cu o altă constatare recentă, și anume că supraviețuitorii virusului SARS, care este tot un coronavirus și care a generat pandemia SARS din 2002-2003, încă prezintă o cantitate importantă de celule imune la 17 ani după ce s-au vindecat.
Studii similare, cum este cel al Universității din Washington, condus de imunologul Marion Pepper, a găsit celule imune produse de organism la cel puțin trei luni de la vindecare.
Un alt studiu publicat recent a descoperit că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 prezintă celule imune puternice, chiar dacă anticorpii sunt nedectabili.
Un număr mic de persoane infectate din acest studiu nu au căpătat o imunitate de lungă durată după vindecare, probabil din cauza cantității de coronavirus la care au fost expuse. Dar vaccinurile vor regla și această variabilă, a spus Jennifer Gommerman, imunolog la Universitatea din Toronto.
Editor : Bogdan Păcurar