În mijlocul unei pandemii, locuitorii din toată lumea se confruntă cu probleme precum pierderea unei persoane dragi, lupta împotriva cancerului, anxietatea și stresul traiului de zi cu zi, deasupra noilor anxietăți și stresului provocat de coronavirus. Un articol publicat de Washington Post argumentează în favoarea utilizării parcurilor, grădinilor botanice și spațiilor verzi din orașe pentru a atenua stresul provocat de pandemie.
În această perioadă, ceea ce se mai adaugă la noii factori de stres ai locuitorilor urbani este insecuritatea economică și obligațiile extinse de a îngriji copiii și rudele mai în vârstă.
Autorii articolului se referă la SUA și spun că politicile de sănătate ar trebui să includă folosirea spațiilor verzi din orașe, parcurile, grădinile botanice care se află în vecinătate.
În SUA, precum în România, multe spații verzi publice au fost închise. În majoritatea cazurilor au existat motive întemeiate pentru închiderea lor. Acestea sunt: supraaglomerarea, încălcarea recomandărilor privind distanțarea socială și a respectului pentru alții și ideea că există persoane ce călătoresc distanțe lungi pentru a vizita o anumită locație, deși și-ar putea petrece timpul în natură mai aproape de casă.
Autorii scriu că închiderea parcurilor și a grădinilor publice ar trebui să fie o măsură temporară, în ultimă instanță, pentru a controla răspândirea bolii. Dacă vizitatorii insistă în a încălca distanțarea fizică, autoritățile ar putea impune măsuri pentru reducerea aglomerării precum cele aplicate în supermarketuri, accesul într-un anumit interval de timp și amplasarea limitatoarelor și a semnelor de avertizare.
Menținerea beneficiilor unor spații verzi este esențială, pe lângă măsurile de limitare a răspândirii COVID-19. Locurile de joacă sau facilitățile publice de sport sunt mai greu de controlat.
Studiile au arătat că timpul petrecut în contact cu natura are efecte psihologice și neurologice importante și pozitive asupra minții: scăderea grijilor și gândurilor negative în cazul adulților și reducerea simptomelor deficitului de atenție la copii, pe lângă îmbunătățirea dezvoltării cognitive.
Volumul de spațiu verde din jurul unei șocli este asociat cu stresul scăzut, o capacitate de concentrare mai mare și reducerea oboselii mentale și a agresivității. Aceste beneficii sunt cele de care exact copiii au nevoie în timp ce încearcă să facă față acestei crize.
Redactor: Alexandru Costea