Video&Foto Cum arată pavilionul de la „Matei Balș” care a ars la începutul anului, după ce a fost renovat parțial
Data actualizării: Data publicării:
Pavilionul care a ars la începutul anului la Institutul „Matei Balș” din București, cel mai mare spital COVID din țară, a fost renovat parțial. Parterul, acolo de unde a pornit incendiul, este tot închis, dar conducerea spitalului spune că va da în folosință aproape 100 de paturi la celelalte trei etaje.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Trebuie să folosim toate resursele pentru ca acest val 5 care se anunță în perioada imediat următoare să poată să fie contracarat”.
Estimările specialiştilor INSP arată că în ianuarie, adică în numai 2-3 săptămâni, am putea ajunge la 25 de mii de infecatări zilnic şi la transmitere comunitară a OMICRON. Cu o rată a vaccinării reduse în România, asta înseamnă că spitalele vor fi din nou suprasolicitate. Iată de ce pavilionul care a ars în ianuare la „Matei Balș” a fost renovat și va fi redeschis.
Carla Tănasie, jurnalist Digi24: A fost schimbată întreaga instalație electrică, au fost montați senzori pentru depistarea cantităților mari de oxigen, senzori anti-incendiu, urmează să fie schimbate și aceste uși. Vor fi montate uși anti-incendiu, iar după ce toate aceste lucruri vor fi terminate, vor veni aici pompierii pentru a constata dacă totul este în regulă și a putea emite astfel autorizația de incendiu.
Cătălin Apostolescu, manager Instititul „Matei Balş”: „Mai avem de montat niște panouri de rigips care să facă pereții dintre salon și hol rezistenți la incendiu.
După cum vedeți, etajul e într-o stare foarte bună. El ar putea fi folosit și acum. Am făcut o serie de îmbunătăţiri schimbând toată instalația electrică, fire, prize și așa mai departe. Lămpile sunt cu led-uri, ca să minimizăm riscul de incendii”.
Pavlionul a fost renovat cu bani din sponsorizări şi din bugetul spitalului. Parterul, care are nevoie de reparaţii capitale este cu lacătul pe uşă, din lipsa banilor.
Cătălin Apostolescu, manager Instititul „Matei Balş”: „Am făcut-o cu resurse proprii și cu sponsorizări și ne-am descurcat până acum. Numai senzorii de.. și cu centrala de incendiu au fost 120.000 de euro, am mai plătit încă 100 și ceva de mii de euro pentru schimbarea instalației electrice”.