Lipsa donatorilor de sânge este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical de la noi. Doar 1,7% dintre români donează. Lunar, la centrele de tranfuzii se adună în medie 1.500 de pungi, dintre care 1.000 sunt necesare doar în București. În acest context, Grupul Digi | RCS & RDS a lansat campania „DIGI DONEAZĂ VIAȚĂ. ARATĂ CĂ ÎȚI PASĂ ȘI FII CONECTAT #LAVIAȚĂ”.
Donarea este între 5 - 10 minute. Dacă simţiţi ceva pe parcursul donării, ameţeală, transpiraţie, stare de vomă, mă anunţaţi, da?” spune asistenta medicală.
Cu puţin timp înainte de ora închiderii, Centrul de Transfuzii sanguine din Bucureşti s-a umplut de donatori. A fost una dintre situaţiile fericite, în condiţiile în care numărul celor care donează într-o zi obişnuită este de trei ori mai mic decât ar fi nevoie în spitale. La 29 de ani, Vlad ajută constant.
- Sunt atâtea probleme în spitale, măcar un mic ajutor să fie pentru fiecare”, spune Vlad.
- De ce credeţi că nu este interesată lumea să doneze?
- Poate le e frică să nu li se facă rău, ştiu că multora le e frică în general de ace.
Din nefericire, mai puţin de 2% dintre români se gândesc şi la cei din jur. Din cele 1.500 de pungi de sânge care se adună lunar, trei sferturi rămân în Capitală. Cea mai mare nevoie de sânge este în special înaintea lunilor de vară, când numărul donaţiilor scade.
- Voi aţi ales să veniţi la centrul de donare în locul pauzei de masă.
- Da, a fost cam aşa. Bineînțeles că înainte am mâncat şi am ales să venim toţi.
- Aţi mai donat înainte?
- Eu, nu. Ei au mai donat.
- După ce donezi te întorci la serviciu sau ai liber?
- În funcţie de cum mă simt. Când am mai donat, m-am întors la programul de muncă, m-am simţit ok, deci asta m-a încurajat să vin să donez în continuare.
În unele cazuri, chiar medicii ajung în centrele de recoltare.
- Este o criză în ceea ce priveşte donatorii, care sunt din ce în ce mai rari şi donează doar din scopuri emoţionale, dacă se întâmplă o catastrofă sau ceva. În rest, nu prea..., spune Gabriel Bordeianu, medic stomatolog.
- Cât de des veniţi să donaţi?
- O dată pe lună.
Medicii spun că ar fi nevoie de cel puţin 600 de donatori pe zi. În ţară sunt 43 de centre de recoltare şi 5 în Capitală.
Luminiţa Coman, asistent medical: „Trebuie să acoperim peste 60 de spitale. Din păcate, nu avem cum să facem lucrul acesta, oamenii se adună doar atunci când este rău, gen Colectiv, când au venit peste 800 - 1000 de donatori”.
La o recoltare se iau până la 450 de mililitri de sânge, aşa că donatorii trebuie să respecte câteva condiţii.
Luminiţa Coman, asistent medical: „Să mănânce un mic dejun consistent, fără grăsimi. Pot bea un suc, o cafea, să mănânce un fruct, două sendvişuri”.
În plus, medicii spun că, oferind o şansă la viaţă, ne ajutăm şi pe noi, pentru că scade riscul de accident vascular şi de infarct. Donatorii trebuie să cântărească cel puţin 50 de kg, să nu fi trecut în ultimele 3 luni prin intervenţii chirurgicale şi să nu fi băut alcool cu cel puţin 48 de ore înainte.