Un copil de opt ani din Suceava, diagnosticat cu sindrom Down, nu mai are acces la terapie pentru că mama sa a intrat în conflict cu specialiştii care se ocupau de el. Situaţia nu a fost rezolvată nici după patru luni, iar conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului şi o comisie de la Ministerul Muncii au deschis o anchetă.
Mama copilului povestește că a fost anunţată de logoped, printr-un sms, că băiatul nu va mai beneficia de terapie.
Decizia a venit imediat dupa ce ea a făcut o sesizare în care acuza mai multe nereguli.
Liliana Râpa, mama copilului: „Nu-și fac serviciul, lucrează în privat în timpul serviciului și nu au voie, sunt puține terapii și nu aduc nici un folos, se consumă practic banii statului de pomană.”
Cazul a ajuns în atenția Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități care a transmis o scrisoare deschisă ministrului Muncii.
Mădălina Turza, președinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitați: „Acești oameni au făcut un abuz în serviciu îndreptându-se împotriva copilului pentru că au fost lezaţi de atitudinea mamei. Interesul superior al copilului trebuie să prevaleze, nu vorbim aici dacă ne plac sau nu ne plac părinţii lui.”
Specialiștii atrag atenţia că întreruperea acestor ședinţe poate aduce, în anumite cazuri, consecinţe ireversibile.
Oana Buțâncu, psihopedagog: „Copiii cu sindrom Down au potențial foarte mult, însă este important ca să se intervină deoarece, dacă nu sunt stimulați în permanență, regresul îi aduce într-o stare în care nu pot face absolut nimic.”
Conducerea Direcției pentru Protecţia Copilului susţine că mama băiatului nu i-a ajutat deloc pe speciliști.
Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvânt DGASPC Suceava: „Părinții trebuie să-și asume acele responsabilități prevăzute în contract de a continua exercițiile cu copilul, ceea ce nu s-a întâmplat aproape deloc în acest caz.”
Ministerul Muncii a început o anchetă pentru a stabili dacă a fost încălcat sau nu dreptul copilului la terapie.