Controversa numărului de testări. Raed Arafat explică: „Cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul”

Data actualizării: Data publicării:
test pozitiv coronavirus covid 19
Foto: GettyImages

Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în România miercuri, 8 iulie, a fost de 555, un record absolut de la începutul pandemiei. Un număr similar, 523 de cazuri, erau înregistrate în 11 aprilie.  Dacă este să raportăm numărul îmbolnăviri la numărul de teste, la 11 aprilie era vorba despre o rată de îmbolnăvire de 13,6 la sută. În prezent, făcând același raport, rezultă o rată de îmbolnăvire de 4,2 la sută, corespunzând unui număr de 13.147 de teste. Tocmai de aceea, criticii autorităților spun că aceste cifre dovedesc că de fapt, în România, boala este în regresie. „Nu, nu se pune așa problema”, spune în replică secretarul de stat Raed Arafat.

„Problema nu e numai asta. Problema este și în procente, și în cifre absolute”, a explicat, miercuri seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„În cifre absolute, cu cât îți crește mai mult numărul cazurilor, cu cât numărul cazurilor care necesită îngrijiri medicale mai complexe crește, crește și impactul pe terapiile intensive. Și s-a văzut acest lucru. Suntem la 237 deja (de pacienți în terapie intensivă - n.r.), acum două-trei săptămâni eram la 100 și ceva”, a arătat Raed Arafat.

El a recunoscut că la acest bilanț, într-adevăr, nu se pune problema ca numărul locurilor la terapie intensivă să fie insuficient. Dar apar alte probleme. „În unele puncte suntem depășiți și ajungem să fim depășiți și mutăm bolnavii cu elicopterul și-i ducem de aici acolo, în alte puncte; nu avem medici care să lucreze, că nu mai sunt detașări, medicii s-au întors și lucrează acum pe cazurile elective, motiv pentru care sunt zone - cărora înainte le-am putut asigura anesteziști și medici de terapie intensivă - acum nu mai avem acest lucru și atunci sunt zone care nu mai pot păstra pacientul grav covid și trebuie să ne ceară mutarea lui, lucru pe care Centrul de comandă îl face permanent”, a explicat Raed Arafat.

„Deci, cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul. Și procentul e important și dacă vreți să o luăm așa, procentul acum două săptămâni era de 2 la sută, acum este de 4 la sută. Deci, totuși e o creștere. Tot trendul e crescător. Am ajuns până la 6 la sută când a scăzut numărul testelor, după care ne-am întors la 4 la sută. Deci, totuși, e o creștere a cifrei absolute, a cifrei totale, și este o creștere și a procentului comparativ cu acum două-trei săptămâni”, a conchis Raed Arafat.

„Sunt unii care se joacă cu aceste mesaje, din varii motive”

El a explicat că o pandemie are o durată lungă, iar oamenii se plictisesc, își vor viața de dinainte și de aceea nu mai sunt dispuși să asculte autoritățile și își găsesc refugiu în tot felul de alte teorii, pe care sunt mai înclinați să le adopte. „La început sunt speriați. Încet-încet, încep să intre mesajele negative, mesajele de dezinformare. Sunt unii care se joacă cu aceste mesaje, din varii interese, și atunci clar că populația, la un moment, caută alte explicații, caută alte persoane de la care să asculte, pentru că îți spune: noi am crezut că se termină într-o săptămână, dar nu s-a terminat”.

Raed Arafat avertizează că o pandemie este de durată, dar spune că vom putea trăi cu virusul, dacă ne obișnuim să respectăm niște reguli. „Asta nu se va termina într-o săptămână. Nici până la sfârșitul anului nu cred că se va termina. Va mai dura ceva timp. Și noi am zis asta de la început. Este foarte greu să păstrezi populația focusată, interesată de subiectul ăsta continuu. Aici, va trebui să învețe populația încet-încet că un astfel de moment, în care suntem, este un moment unic, prin care n-a trecut nimeni decât acum 100 și ceva de ani și a fost tot foarte greu, cu foarte mare impact pe mapamond. Trebuie să învățăm că trebuie să conviețuim cu acest virus o perioadă mai lungă. Este posibil, putem să o facem, dar trebuie să respectăm aceste reguli de bază”, a spus șeful DSU la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Europa în care președintele se schimbă anual, nu este ales de popor și are un rol simbolic: cum...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, apel către Marcel Ciolacu pentru a-și recupera băieții: ”Legea nu se aplică, copiii mei...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mircea lucescu
Mircea Lucescu anunță schimbări în formula de start la meciul cu Cipru. „S-a creat un grup prea omogen”
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
James Van Der Beek, idolul adolescenților din anii '90, are cancer. Tatăl a 6 copii, acesta nu și-a anunțat...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului