Controversa numărului de testări. Raed Arafat explică: „Cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul”

Data actualizării: Data publicării:
test pozitiv coronavirus covid 19
Foto: GettyImages

Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate în România miercuri, 8 iulie, a fost de 555, un record absolut de la începutul pandemiei. Un număr similar, 523 de cazuri, erau înregistrate în 11 aprilie.  Dacă este să raportăm numărul îmbolnăviri la numărul de teste, la 11 aprilie era vorba despre o rată de îmbolnăvire de 13,6 la sută. În prezent, făcând același raport, rezultă o rată de îmbolnăvire de 4,2 la sută, corespunzând unui număr de 13.147 de teste. Tocmai de aceea, criticii autorităților spun că aceste cifre dovedesc că de fapt, în România, boala este în regresie. „Nu, nu se pune așa problema”, spune în replică secretarul de stat Raed Arafat.

„Problema nu e numai asta. Problema este și în procente, și în cifre absolute”, a explicat, miercuri seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„În cifre absolute, cu cât îți crește mai mult numărul cazurilor, cu cât numărul cazurilor care necesită îngrijiri medicale mai complexe crește, crește și impactul pe terapiile intensive. Și s-a văzut acest lucru. Suntem la 237 deja (de pacienți în terapie intensivă - n.r.), acum două-trei săptămâni eram la 100 și ceva”, a arătat Raed Arafat.

El a recunoscut că la acest bilanț, într-adevăr, nu se pune problema ca numărul locurilor la terapie intensivă să fie insuficient. Dar apar alte probleme. „În unele puncte suntem depășiți și ajungem să fim depășiți și mutăm bolnavii cu elicopterul și-i ducem de aici acolo, în alte puncte; nu avem medici care să lucreze, că nu mai sunt detașări, medicii s-au întors și lucrează acum pe cazurile elective, motiv pentru care sunt zone - cărora înainte le-am putut asigura anesteziști și medici de terapie intensivă - acum nu mai avem acest lucru și atunci sunt zone care nu mai pot păstra pacientul grav covid și trebuie să ne ceară mutarea lui, lucru pe care Centrul de comandă îl face permanent”, a explicat Raed Arafat.

„Deci, cifra absolută este și ea importantă, nu numai procentul. Și procentul e important și dacă vreți să o luăm așa, procentul acum două săptămâni era de 2 la sută, acum este de 4 la sută. Deci, totuși e o creștere. Tot trendul e crescător. Am ajuns până la 6 la sută când a scăzut numărul testelor, după care ne-am întors la 4 la sută. Deci, totuși, e o creștere a cifrei absolute, a cifrei totale, și este o creștere și a procentului comparativ cu acum două-trei săptămâni”, a conchis Raed Arafat.

„Sunt unii care se joacă cu aceste mesaje, din varii motive”

El a explicat că o pandemie are o durată lungă, iar oamenii se plictisesc, își vor viața de dinainte și de aceea nu mai sunt dispuși să asculte autoritățile și își găsesc refugiu în tot felul de alte teorii, pe care sunt mai înclinați să le adopte. „La început sunt speriați. Încet-încet, încep să intre mesajele negative, mesajele de dezinformare. Sunt unii care se joacă cu aceste mesaje, din varii interese, și atunci clar că populația, la un moment, caută alte explicații, caută alte persoane de la care să asculte, pentru că îți spune: noi am crezut că se termină într-o săptămână, dar nu s-a terminat”.

Raed Arafat avertizează că o pandemie este de durată, dar spune că vom putea trăi cu virusul, dacă ne obișnuim să respectăm niște reguli. „Asta nu se va termina într-o săptămână. Nici până la sfârșitul anului nu cred că se va termina. Va mai dura ceva timp. Și noi am zis asta de la început. Este foarte greu să păstrezi populația focusată, interesată de subiectul ăsta continuu. Aici, va trebui să învețe populația încet-încet că un astfel de moment, în care suntem, este un moment unic, prin care n-a trecut nimeni decât acum 100 și ceva de ani și a fost tot foarte greu, cu foarte mare impact pe mapamond. Trebuie să învățăm că trebuie să conviețuim cu acest virus o perioadă mai lungă. Este posibil, putem să o facem, dar trebuie să respectăm aceste reguli de bază”, a spus șeful DSU la Digi24.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei