Controversa lipsei vaccinurilor. Reacția Ministerului Sănătății

Data publicării:
<> on February 26, 2015 in Berlin, Germany.
Foto: Guliver / GettyImages

Replică a Ministerului Sănătății, după ce vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu a recunoscut că ministrul interimar Florian Bodog nu i-a spus adevărul despre criza vaccinurilor. În urma unei discuții telefonice cu ministrul, Andronescu spunea la Digi24 că se vaccinurile se găsesc la medicii de familie și în farmacii. După câteva zile, a spus, tot la Digi24, că a verificat și a constatat că nu toate farmaciile au vaccinuri, iar la medici sunt insuficiente. Acum ministerul vine cu precizări.

Berlin Hit By Measles Outbreak
Foto: Guliver /Getty Images

Conform normelor legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii”, se arată în comunicat.

Aceasta, deși ministrul i-a spus Ecaterinei Andronescu, în discuția telefonică de miercuri seara, că se găsesc vaccinuri „în farmacii sau la medicul de familie”.

Discuția de la emisiunea Jurnalul de seară:

Ecaterina Andronescu: Era o întrebare pe care am adresat-o fostului ministru al Sănătăţii în legătură cu vaccinurile.

Claudiu Pândaru: Nu se găsesc, staţi liniştită!

Ecaterina Andronescu: Şi am primit răspunsul că este rezolvată problema vaccinurilor pentru copii. Domnul ministru spunea aşa: în farmacii sau la medicul de familie.

După două zile, invitată la emisinea În fața ta, Ecaterina Andronescu a spus că a verificat situația, iar lucrurile stau cu totul altfel: „Am discutat cu lanțurile de farmacii. Ele spun așa: în unele din farmacii avem vaccinuri, în altele nu avem. Medicii de familie spun că sunt insuficiente. Au zis: am două doze de vaccin și am șapte copii de vaccinat. Nu doar că m-a dezamăgit, dar m-a și pus într-o situație destul de delicată, pentru că eu am crezut”.

Stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată țara. Reamintim faptul că Ministerul Sănătății a derulat în procedură de urgență toate achizițiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Național de Vaccinare, acordând o atenție specială procurării dozelor de vaccin antirujeolic”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Oficialii ministerului mai vorbesc de „încercări de a induce în eroare opinia publică și de a prezenta în mod fals activitatea acestei instituții și pe toți cei implicați în desfășurarea programelor de sănătate publică”.

Reporterii Digi24 au constatat însă că vaccinurile pentru copii nu se găsesc peste tot. În mai multe farmacii din București și din țară nu erau disponibile, iar medicii de familie nu au nici ei vești bune.

Lipseşte vaccinul tetravalent. Nu mai avem vaccinuri pentru copiii de 14 ani, expiră la sfârşitul acestei luni. Nu avem vaccin pentru gravide sau pentru plăgi. Şi vaccinul ROR şi hexavalent este în cantităţi insuficiente. Eu îmi trimit pacienţii, că-i mai aproape, până la Ruse. Colegii din Ardeal îi trimit în Ungaria”, spune Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii pentru Medicina Familiei.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Ministerul Sănătății, în scopul informării corecte a publicului, ca urmare a unor interpretări și comentarii tendențioase care deformează nepermis realitatea, face urmatoarele precizari:

Ministerul Sănătății are o misiune socială foarte importantă privind imunizarea copiilor, dar și o competență legală bine definită. Tentativa de a pune în sarcina autorității ministeriale orice neregulă, sincopă sau insucces, chiar dacă instituția nu are nici icompetențe, nici pârghii legale pentru soluționarea acestora, reprezintă un act nedemn pentru orice publicație serioasă.

 

Conform normelor legale, părinții care doresc imunizarea copiilor trebuie să se îndrepte către medicii de familie, nu către furnizorii de medicamente privați, în speță către farmacii. Hotărârea Nr. 155/2017 din 30 martie 2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 și Ordinul Nr. 377/2017 stipulează că vaccinarea copiilor din grupele eligibile se realizează de către medicii de familie în mod obligatoriu. În acod cu procedurile legale, dozele de vaccin necesare sunt distribuite de Ministerul Sănătății către medicii de familie, prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică.

 

Articolul 31 din Hotărârea menționată descrie mecanismul de furnizare a serviciilor medicale privind vaccinarea: “Realizarea vaccinării copiilor din grupele eligibile, stabilite potrivit calendarului naţional de vaccinare, precum şi realizarea campaniilor de vaccinare suplimentare decise de Ministerul Sănătăţii sau direcţiile de sănătate publică drept măsuri de sănătate publică sau în situaţii epidemiologice cu risc crescut de îmbolnăvire sunt obligatorii pentru toţi medicii de familie.”

 

Tot în interesul adevărului, mai trebuie precizat faptul că, de ani buni, aceasta a fost procedura standard prin care s-a derulat Programul Național de Vaccinare. Nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește mecanismul de furnizare a acestui serviciu medical esențial. Modificările care se aduc, anual, vizează includerea unor noi vaccinuri în schema de imunizare.

 

Mai mult, stocurile de vaccin cuprinse în Programul Național de Vaccinare (inclusiv vaccinul ROR, Hexavalent și Tetravalent la care se face referire cu insistență în cadrul unor dezbateri politice) SUNT DISPONIBILE în toată țara.

 

Ministerul Sănătății dezaprobă și condamnă toate încercările de a induce în eroare opinia publică și de a prezenta în mod fals activitatea acestei instituții și pe toți cei implicați în desfășurarea programelor de sănătate publică.

 

Reamintim faptul că Ministerul Sănătății a derulat în procedură de urgență toate achizițiile necesare pentru asigurarea vaccinurilor cuprinse în Programul Național de Vaccinare, acordând o atenție specială procurorii dozelor de vaccin antirujeolic.

 

De asemenea, Ministerul Sănătății a implementat un program riguros de raportare a stocurilor de vaccin disponibile în teritoriu, în scopul prevenirii unei situații de criză similare celei din toamna anului trecut.

 

Concomintent cu aceste demersuri urgente, a fost modificat cadrul legislativ cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, pentru a permite achiziţii multianuale. Această modificare legislativă va înlătura posibilitatea izbucnirii unei crize similare celei din toamna anului trecut.

 

În plus, Ministerul Sănătății definitivează în această perioadă legea vaccinării ale cărei prevederi vor adresa cauzele profunde ale declinului numărului de copii vacccinați.”

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...