Comisia Europeană recomandă creșterea capacității de teste rapide antigen și recunoașterea acestora între statele membre UE

Data publicării:
Test rapid pentru coronavirus
Test rapid pentru coronavirus. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, o recomandare pentru utilizarea testelor rapide antigen la diagnosticarea Covid-19. Aceasta cuprinde un ghid despre cum să fie selectate testele rapide antigen, când sunt adecvate și cine să le efectueze. Recomandarea mai solicită și validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și rezultatelor la nivelul UE.

Aceasta vine ca urmare a recomandării Comisiei de pe 28 octombrie privind asigurarea abordării comune și a strategiilor de testare eficientă în UE, potrivit unui comunicat de presă.

Recomandarea se bazează pe ghidul dezvoltat împreună cu statele membre și consultanța experților de la Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

Recomandarea oferă un ghid despre cum să fie selectate teste rapide antigen, când sunt adecvate și cine să le efectueze. Recomandarea mai cere și validarea și recunoașterea reciprocă a testelor și rezultatelor la nivelul UE. Aceasta vine înaintea întâlnirii virtuale a liderilor europeni de pe 19 noiembrie privind răspunsul UE la pandemia Covid-19, care are loc după Consiliul European de pe 29 octombrie, unde s-a ajuns la un acord privind o mai mare coordonare pe metodele de testare.

Comisia a mai semnat un acord cu Federația Internațională a Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) contribuind cu 35,5 milioane de euro, finanțat de Instrumentul pentru Sprijin de Urgență, pentru a mări capacitatea de testare Covid-19 în UE. Finanțarea va fi folosită pentru a sprijini pregătirea personalului pentru colectarea de probe și analiză și performanța testelor, în special prin echipamentul mobil.

Recomandarea acordă un ghid statelor membre privind utilizarea testelor rapide antigen folosite pentru a detecta virusul în anumite circumstanțe. Acestea includ situațiii unde o identificare rapidă a indivizilor infectați sprijină gestionarea focarelor și monitorizarea constantă a grupurilor aflate în grupele de risc crescut, precum personalul medical sau centrele de bătrâni. Statele membre sunt încurajate să efectueze teste rapide antigen pe lângă testele RT-PCR pentru a controla răspândirea virsului, să detecteze infecții și să limiteze izolarea și măsurile de carantinare.

Recunoașterea reciprocă a rezultatelor de la teste este de o înaltă importanță pentru a facilita mișcarea transfrontalieră, urmărirea contactelor transfrontaliere și tratamentul. Statele membre sunt puternic încurajate să recunoască reciproc rezultatele testelor rapide antigen care îndeplinesc criteriile din recomandările făcute de facilitățile de testare autorizate din orice stat membru UE. Conformitatea cu recoamndarea ar putea apoi să contribuie la circulația liberă a oamenilor și a bunei funcționări a pieței interne în vremuri de capacitate limitată a testării.

Dezvoltarea științifică și tehnică continuă să evolueze, oferind noi perspective privind caracteristicile virusului și posibilitățile de a folosi diferite metodologii și abordări pentru diagnosticarea Covid-19. Comisia astfel este pregătită să actualizeze pe mai departe recomandarea privind folosirea adecvată a testelor.

Pentru a spori capacitățile de testare în UE, Comisia finanțează IFRC cu 35,5 milioane de euro pentru a susține pregătirea personalului și a permite echipelor mobile de testare de la Crucea Roșie să aibă acces la echipamentul necesar, inclusiv din laborator și la reactivi, pentru a lua mostre și a efectua teste și să sprijine autoritățile naționale în munca lor.

Colaborarea cu Federația Internațională a Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie este deschisă statelor membre UE și Regatului Unit, prin Societatea națională a Crucii Roșii. Șapte state membre au decis să participe: Austria, Germania, Grecia, Italia, Malta, Portugalia și Spania.

Comisia va lansa o procedură comună de procurare a testelor rapide. 100 de milioane de euro vor fi puși la dispoziție din Instrumentul pentru Sprijin de Urgență pentru a sprijini statele membre.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...