Comisia Europeană face o evaluare a modului în care se face testarea pentru COVID-19 în statele membre UE. Mai mult, a mai apărut o definiție de caz - cazul probabil. De exemplu, dacă soțul a fost confirmat cu noul coronavirus, iar soția nu vrea să se testeze, atunci, aceasta din urmă este un caz probabil.
La nivelul Comisiei Europene se face o evaluare a modului în care se fac testările în fiecare stat, pentru ca în final să se ajungă la un mod de testare uniform. Motivul pentru care se face acest lucru este pentru a dispărea acea listă cu țările din „zona galbenă”, așa cum există în acest moment în România, o listă, însă, care nu a mai fost actualizată - tocmai din acest motiv - de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Este așteptată o decizie finală și asta pentru că sunt țări care nu agreează ideea existenței acestei liste.
De asemenea, Comisia Europeană spune că trebuie crescută capacitatea de testare, pentru că în acest moment nu avem o imagine reală a numărului de persoane infectate. Studiile arată că de fapt sunt mult mai multe față de ce știm în prezent.
A apărut o noutate și în privința definiției de caz, a apărut „cazul probabil”. Asta înseamnă că, de exemplu, contactul direct al unei persoane pozitive poate fi considerat și el un caz pozitiv. Deocamdată, însă, această clasificare rămâne numai pe hârtie, pentru că trebuie modificată și modalitatea de testare, lucru care încă nu s-a întâmplat.
Raed Arafat: Încep să se facă adaptările pentru a respecta noua definiția de caz
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat vineri seara la Digi24 că autoritățile se pregătesc pentru a se adapta la noua definiție de caz.
„Normal, definiția de caz provine de la OMS, de la Centrul de Control al Bolilor al Uniunii Europene (ECDC) și în România întotdeauna definiția de caz este similară cu definițiile din celelalte țări europene, deci, nu diferă. De fiecare dată când se știe ceva în plus, când sunt date statistice, analize care impun o modificare a definiției de caz, o readaptare a ei, normal că acest lucru este preluat și în România”, a spus Raed Arafat.
„După preluarea definiției de caz, în momentul în care este publicată, încep să se facă adaptările pentru a respecta definiția de caz de către autoritățile de sănătate publică. Din momentul în care INSP-ul preia definiția „cazului probabil”, asta se va implementa. Nu știu dacă în raportarea zilnică va apărea defalcată, dar cel puțin din punctul de vedere al implementării - că o persoană dacă nu se testează și stă cu o persoană pozitivă în casă să fie considerată probabilă, acest lucru clar, din momentul în care s-a publicat, se va implementa”, a precizat șeful DSU.
Raed Arafat promite transparență. „Pe parcurs, vom face publice datele, sigur, numai că durează până ce se adaptează mecanismele pentru a raporta acest lucru, dar pe parcurs toate aceste date vor fi publicate și explicate populației”, a mai spus secretarul de stat..
Editor : Luana Pavaluca