Clinică privată închisă după scandalul italianului cu 8 clase care se dădea medic

Data actualizării: Data publicării:
Matteo Politi
Matteo Politi a fost condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare. Foto: Facebook

O clinică medicală privată din Capitală a fost închisă și alte trei au activitatea suspendată în urma unor controale ale Direcției de Sănătate Publică București la zece unități sanitare. De asemenea, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 70.000 de lei. Autoritățile nu au precizat și numele clinicilor în cauză. Ministerul Sănătății a anunțat că a depus plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă.

 

Direcția de Sănătate Publică din București a anunțat Ministerul Sănătății că a verificat 10 unități sanitare private din municipiul București, ca urmare a apariției în mass-media a informațiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar și a informațiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziție. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțini contravenționale în valoare de 72.200 de lei. Mai mult, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice)”, arată DSP într-un comunicat.

DSP preiczează că, acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea, au fost înregistrate mai multe nereguli:
- nerespectarea structurii spațial funcţionale;
- prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
- nu se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
- nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
- identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.
- lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;
- lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
- lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;
- neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
- existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
- lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.
- nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);
- nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;
- identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).

De asemenea, DSP precizează că, la data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.

„În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă. În perioada următoare, inspectorii sanitari vor continua verificările și la alte unități de acest tip”, mai arată DSP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri