Cea mai periculoasă tulburare de alimentație de care mulți nu au auzit
Data publicării:
Cu toții am auzit de tulburări alimentare precum bulimia și anorexia. Acestea pot distruge viața celor afectați. Dar ce se întâmplă atunci când o persoană care suferă de o boală cronică se confruntă și cu o tulburare alimentară?
Tot mai multe tinere cu diabet suferă de tulburarea alimentară numită diabulimia. Potrivit unui studiu, 40% din fetele cu diabet tip 1 cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani trăiesc cu această tulburare, notează metro.co.uk.
Diabulimia apare atunci când o persoană cu diabet alege deliberat să nu își injecteze insulina pentru a slăbi.
Spre deosebire de tipul 2, tipul 1 de diabet nu are nicio legătură cu stilul de viață sau dieta – bolnavii au nevoie să injecteze insulină pentru că organismul lor nu poate produce îndeajuns. Fără insulină, corpul folosește zahărul din mâncare pentru energie și este forțat să se hrănească cu grăsimea existentă în corp, mușchi sau organe.
Privându-și corpul de insulină, diabulimicii riscă insuficiență renală, să dezvolte probleme de fertilitate, să facă infarct sau chiar să moară.
Fetele aleg uneori să nu-și injecteze insulina pentru că astfel pot mânca ce își doresc și nu se îngrașă, ba mai mult, slăbesc.
„Poți arăta destul de bine și poți avea un corp normal, când îți reduci insulina, însă în interior ai o glicemie foarte mică ”, afirmă Khalida Ismail, psiholog nutriționist specializat în diabet.
„Iar din cauza acestei glicemii mici există riscurile complicațiilor diabetice, precum orbire, insuficiență renală sau afectarea nervilor”, adaugă psihologul.
Medicii care îi tratează pe diabetici nu sunt pregătiți să trateze și tulburările alimentare, iar rezistența la insulină nu este o boală mintală oficială, așa că diabulimicii nu primesc ajutor de la medicii lor. Acest lucru se va schimba însă în curând întrucât fenomenul capătă o amploare care nu poate trece neremarcată.