Cu cabinetele închise se mai bine de o lună, dentiștii, dar și pacienții și-ar dori ca activitatea cabinetelor stomatologice să fie reluată. 8500 de medici și pacienți au semnat, în primele 24 de ore de la inițiere, o petiție în acest sens.
Totodată, se dorește eliminarea cerinței de a se dota cu nebulizatoare, deoarece acestea nu aduc un plus, în schimb vor pune o presiune financiară suplimentară pe pacienți, spun inițiatorii petiției. Iar după ieșirea din starea de urgență, medicii vor să își poată desfășura activitatea și să aplice precauțiile universale care se recomandă în astfel de situații.
Până atunci, în materie de sănătate dentară, sunt asigurate doar urgenţele, în anumite cabinete acreditate de Direcțiile de Sănătate Publică.
Întrebat despre această situație, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, marți seara, la Digi24, că vor funcționa mai multe cabinete stomatologice decât în prezent, dar ele își vor desfășura activitatea în baza unor protocoale, care acum sunt în curs de elaborare.
„Măsurile de protecție, inclusiv echipamentul, sunt obligatorii”, a precizat însă ministrul. „Toți medicii trebuie să înțeleagă că este și pentru siguranța dânșilor. Orice tratament stomatologic este cu un potențial (de infectare - n.r.) mult mai mare decât al altor ramuri medicale, trebuie să avem grijă și de dânșii, și de pacienți”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.
El a declarat că este la curent cu petiția medicilor stomatologi, că sunt discuții și „în funcție de evoluția acestei pandemii, de la zi la zi - și la fel se va proceda pentru orice aripă medicală sau orice activitate economică - se vor face protocoale pentru fiecare activitate în parte, că este medicală sau economică. Dacă sunt respectate, așa cum sunt prescrise, nu vom avea probleme și eu cred că toți cei implicați vor achiesa la aceste protocoale și vom avea o evoluție normală”, a punctat Nelu Tătaru.
Editor: Luana Păvălucă