Un caz studiat de cercetători este atunci când, în urmă cu câțiva ani, jucătorul de fotbal american numărul 81 a suferit o lovitura la cap, dar pentru că purta gutieră cu senzori de mișcare, oamenii de știință au reușit să colecteze informații detaliate și precise legate de ce s-a întâmplat cu creierul jucătorului în milisecundele de după lovitură.
O teorie foarte răspândită legată de ce se întâmplă cu capul oamenilor atunci când se lovesc (de airbag, zid, altă persoană) este că creierul se mișcă puțin dintr-o parte în alta, lovindu-se de craniu, iar astfel rămân vânătăi pe creier, așa numita materie albă, potrivit New York Times.
Pentru a urmări mai bine reacția creierului la aceste lovituri, oamenii de știință lucrează la diferite mecanisme, precum cele existente în casca jucătorilor de fotbal american. Gutiera dezvoltată de un bioinginer de la Stanford a oferit multe răspunsuri în acest sens.
Una dintre cele mai importante revelații este că aceste căști folosite în fotbal nu oferă protecție jucătorilor împotriva contuziilor, aceștia fiind predispuși unor boli ale creierului precum encefalopatia cronică traumatică (chronic traumatic encephalopathy, CTE ).
Cercetătorii doresc acum să îmbunătățească casca fotbaliștilor pentru ca acest risc să nu mai existe.
Nu doar loviturile puternice la cap cauzează această boală cronică, dar și acumularea mai multor lovituri ușoare la cap. De exemplu, în timpul unei partide de fotbal american, un jucător primește în jur de 62 de lovituri mici la cap.