Comisia Europeană a anunțat că a încheiat, joi, discuțiile preliminare cu compania farmaceutică americană Novavax pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare, potrivit unui comunicat de presă.
“Discuțiile preliminare cu Novavax finalizate astăzi vin în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna.
Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene”, mai arată sursa citată.
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Suntem pe cale să adăugăm un al șaptelea vaccin promițător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori așadar șansele de a putea alege dintre cele mai sigure și mai eficace vaccinuri.
În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unora dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure și eficace. Vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021.
În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetățenii să își continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a evita noi recrudescențe până la apariția unui vaccin”.
Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.
“Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE”, conform sursei citate.
Editor : A.C.