Bacteria din alimente care poate fi fatală. Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-103646958

Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor infectaţi nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii această infecţiei poate fi fatală.

FOTO: Getty Images  

Salmonella este o bacterie care fost descoperită acum 125 de ani.

Majoritatea oamenilor infectaţi cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri dacă nu este tratat rapid cu antibiotice.

Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor.

Diagnosticarea se face în urma analizei sângelui sau a scaunului.

Vârstnicii, copiii şi cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi la agravarea infecţiei.

Infecţia cu Salmonella apare după consumul alimentelor contaminate sau a apei contaminate. Ea mai apare dacă persoana nu se spală pe mâini după atingerea animalelor infectate cu această bacterie.

Salmonella se transmite la oameni după ingerarea alimentelor, în general de origine animală, care conţin cantități mici de fecale a animalelor infectate. Printre aceste alimente se numără: carnea de vită, carnea de pasăre, lapte, peşte, ouă, dar şi legumele sau fructele procesate. Alimentele pot arăta şi mirosi normal, fără a părea contaminate. 

Mâncarea poate fi contaminată în bucătărie, de exemplu, dacă la un moment dat a fost ţinut un aliment contaminat în frigider, acesta nefiind spălat ulterior, alimentul care va ocupa locul celui contaminat va fi de asemenea contaminat.

Pentru prevenirea infecţiei cu Salmonella trebuie să se păstreze astfel o bună igienă în bucătărie. Carnea trebuie bine gătită, să nu fie roz la mijloc. Laptele trebuie consumat doar după ce a fost fiert. Persoanele contaminate cu salmonella nu trebuie să gătească pentru a nu transmite mai departe bacteria celor care consumă mâncarea gătită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Charlize Theron, super distracție cu fiicele ei, la un concert Dua Lipa. "Ești cea mai cool!", i-a transmis...
Film Now
Cum arată Chuck Norris în 2025, la 85 de ani. Imagini de colecție cu celebrul actor
Adevarul
Guvernul n-a renunțat la ideea de a trimite un emisar special în SUA. Cine e favorit SURSE
Newsweek
Statul tipărește bani ca să plătească pensii. Cea mai proastă veste pentru pensionari vine la toamnă
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Cum a sărbătorit Andreea Sasu ziua de naștere alături de Philipp Plein. „Mulțumesc că mă faci să mă simt...