Todor Sala a pierdut 25 de oi în doar câteva zile, din cauza bolii limbii albastre. Încă 65 sunt bolnave şi ţinute sub tratament. Paguba se ridică la peste 18.000 de lei. Numai antibioticele administrate animalelor infectate l-au costat 8.000 de lei.
”Nu despăgubeşte nimeni. A fost medicul, a luat analize de sânge, a fost de la DSV, a luat analize de sânge, şi...nu ştim nimic, au zis că o să vadă. Dar nu se aude nimic de despăgubiri, nu se dă niciun ban”, afirmă Todor Sala, fermier.
Iar cazuri de imbolnăvire şi decese au raportat alte câteva zeci de proprietari din 15 localităţi timişene. Pentru mulţi dintre ei, spun reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare, animalele erau singura sursă de venit.
Un exemplar sănătos, precum acesta, costă aproximativ 2.000 de lei. Bani care nu mai pot fi recuperaţi în cazul unei pagube provocate de boala limbii albastre.
Deocamdată în judeţ, proprietarii nu au voie să vândă animalele decât cu avizul Direcţiei Sanitar Veterinare. La fel se întâmplă şi în cazul în care acestea sunt duse la abatoare autorizate pentru sacrificare imediată.
”Restricţiile se vor ridica în funcţie de evoluţia bolii şi de situaţia epidemiologică. Cel mai important lucru este anunţarea medicului veterinar pentru că această afecţiune este destul de uşoară şi n-ar crea pagube deosebite dacă animalele ar fi tratate în timp util”, spune Adrian Popa, directorul DSVSA Timiş.
În Timiş au fost instituite două zone cu risc, una de control şi alta de supraveghere, în localităţile în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche