Care e dimensiunea potrivită a jucăriilor pentru copiii mici? Dr. Mihai Craiu propune testul „tubului de hârtie igienică”

Data actualizării: Data publicării:
dr mihai craiu in studio la digi24 acorda un interviu
Conf. dr. Mihai Craiu, medic pediatru, a explicat cum putem aprecia dimensiunea obiectelor periculoase, care ar putea provoca obstrucția căilor aeriene la copiii mici Foto: captură video Digi24

La începutul acestei luni, un copil de 5 ani a murit chiar de ziua lui înecat cu o jucărie găsită într-un ou de ciocolată.  Copilul a mâncat ciocolata și a început să se joace cu mașinuța, dar la un moment dat, băiețelul de 5 ani ar fi dus mașinuța la gură, iar până la tragedie nu a fost decât un moment de neatenție din partea părinților. 40 de minute a fost resuscitat copilul, dar medicii nu au mai putut să facă nimic pentru el.

Aceste situații sunt frecvente, spune medicul pediatru Mihai Craiu. Institutul Național de Statistică din Statele Unite spune că în principiu, peste 5.000 de persoane suferă astfel de incidente în SUA anual. Păstrând proporțiile, asta ar însemna că în România, săptămânal, 5-6 copii au un astfel de accident. Din fericire, de cele mai multe ori, părinții sau medicii de la ambulanță reușesc manevrele de dezobstrucție.

De ce copiii mici bagă obiecte în gură?

Copiii foarte mici, mai ales cei cu vârsta de până în 3 ani, cunosc mediul înconjurător cu ajutorul feței și a buzelor și de aceea ei introduc diverse obiecte în gură, a explicat la Digi24 dr. Mihai Craiu, medic pediatru.

Există diverse strategii pentru a evita astfel de situații. O recomandare populară între părinți, care vine de la Academia americană de Pediatrie, spune că unor copii mici care se joacă nesupravegheați să nu le fie oferite jucării cu fragmente foarte mici.

Ce înseamnă, însă, un obiect „foarte mic” pentru un astfel de copil?

Cum apreciem dimensiunea obiectelor interzise copiilor 

„Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia intră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică”, spune medicul Mihai Craiu. Este un diametru pe care îl putem aprecia și dacă formăm un cerc unind vârful degetului arătător cu cel al degetului mare de la mână. Dacă un obiect poate fi introdus în interioul unui astfel de spațiu, cum e tubul de la hârtia igienică, atunci dimensiunea lui nu este cea potrivită pentru un copil mic.

„Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a detaliat dr. Mihai Craiu.

În schimb, un obiect mai mare de o asemenea dimensiune nu poate să intre în gură și nu poate să astupe compet calea aeriană. 

Cutia cu „obiecte năstrușnice”

„Noi avem la compartimentul de Primiri Urgențe o cutie specială în care adunăm acești corpi străini scoși de către medicii de gardă și sunt ferm convins că în toate serviciile de urgență pediatrice sau de ORL pediatric există astfel de cutioare cu cele mai năstrușnice chestii pe care copiii le bagă în gură”, a spus dr. Mihai Craiu.

Oamenii trebuie să aibă grijă la piesele mici din jocurile de construcție de tip Lego, atrage atenția medicul. Cele dedicate copiilor mici au piese foarte mari și au găuri în ele, astfel încât și dacă rămâne în gură, copilul să poată să respire prin ele, nu se produce o obstrucție completă de cale aeriană.

Cel mai des se întâmplă însă ca cei mici să se înece cu mâncare. Copiii foarte mici care au câțiva dinți, foarte puțini, dacă sunt lăsați nesupravegheați cu un măr sau cu o bucată de morcov, dacă mușcă un fragment, acesta poate să astupe complet calea aeriană și de aceea copilul mic nu trebuie lăsat nesupravegheat cu obiecte din care se pot desprinde aceste fragmente mici.

Am scos, din păcate, din gâtul copiilor tot felul de lucruri, de la insigne din colecția bunicului, nasturi de uniformă, metalici, la o serie întreagă de monede sau obiecte artizanale. Copiii au o abilitate extraordinară de a desface tot felul de fragmente”, avertizează Mihai Craiu.

Situații când Dr. Google nu poate ajuta

Chiar dacă românii sunt obișnuiți să dea fuga la Dr. Google atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate, în cazul unor situații de urgență ca acestea nu este timp. De aceea, părinții trebuie să-și facă lecțiile din timp și să știe cum să procedeze și cum să acorde primul ajutor copiilor lor.

„Ceea ce cred că trebuie să știe orice părinte sunt cele câteva manevre de dezobstrucție, pentru că știm sigur că nicio persoană cu obstrucție completă de cale aeriană nu poate supraviețui până este transportată la spital sau până când vine ambulanța. Aceste manevre foarte, foarte simple ar trebui să le cunoască și părinții”, spune medicul Mihai Craiu.

„Din păcate, noi, românii, ne adresăm lui Dr. Google în 75 la sută din cazurile în care ne confruntăm cu boala sau cu problemele de sănătate. Asta e realitatea românescă. Cei mai mulți se duc în social media”, a adăugat medicul.

Ca urmare, o soluție ar fi să urmărească în avans niște filmulețe scurte, practice și profesioniste care să arate manevrele și care să poată fi exersate de părinți cu o păpușă. Odată încercate, aceste manevre ar trebui să fie ca mersul pe  bicicletă: nu uiți toată viața, spune Mihai Craiu. 

Frica îți dă o putere extraordinară

„Am mulți pacienți care spun am încercat pe copilul meu, am reușit, nu a fost atât de îngrozitor. Frica îți dă o putere extraordinară și reușești, dacă știi ce să faci. Din fericire, aceste manevre foarte simple care sunt destinate primului ajutor sunt făcute pentru oameni obișnuiți, nu sunt făcute pentru specialiști. Ele pot fi făcute de un om cu orice fel de pregătire și vizează situații imediat amenințătoare de viață, nu vorbim de diagnostic au proceduri terapeutice, ci pur și simplu de manevre de prim-ajutor”, a arătat medicul.

Nu în ultimul rând, el atrage atenția că astfel de lucruri simple, dar extrem de importante ar trebui să facă parte din educația de bază și ar trebui să fie învățate la școală, pentru că pot salva vieți.

„Ele existau și înainte, pe vremea regimului trecut, făceam în fiecare săptămână la „Sanitarii pricepuți” aceste manevre: cum să oprim o hemoragie, cum să punem un pacient inconștient în poziția de siguranță etc. Cred că ele trebuie să reintre în programa școlară, cel puțin pentru ciclul gimnazial și liceal, cred că ar fi o idee constructivă”, a arătat dr. Mihai Craiu într-o intervenție la Digi24.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...