Se spune că dacă ți-a ieșit măseaua de minte, ți-a venit și mintea la cap. Cu toții știm însă, că, mai degrabă, apar bătăile de cap. Măselele de minte pot cauza probleme la nivelul cavităţii bucale, precum nevralgiile sau chiar afectarea dinţilor vecini.
Erupţia molarilor de minte poate începe de la 4-5 ani până la 30 de ani, sau ei pot să nu apară niciodată.
Medicii recomandă radiografii panoramice încă din adolescenţă pentru a ne asigura că nu afectează şi alţi dinţi.
Sunt situaţii în care molarii sunt perfecţi la locul lor, sunt utili şi nu trebuie scoşi, dar există şi situaţii când trebuie scoşi înainte de erupţia lor.
Măselele de minte sunt cele mai predispuse la carii pentru că sunt greu de igienizat. Molarii de minte sunt situaţi în zonele posterioare ale cavităţii bucale, iar multă lume nu ajunge la ei în momentul în care efectuează igiena orală.
80% dintre cazurile extracţiei molarilor de minte sunt interveții în scop preventiv și profilactic. Molarii de minte pot da complicaţii atât local prin abcese, dar şi la distanţă, la nivelul plămânilor sau pot duce inclusiv la septicemie.
Odată îndepărtate măselele de minte, pentru o vindecare şi mai rapidă, medici recomandă folosirea unei membrane din sângele pacientului. Ea se aplică local pentru accelerarea vindecării.