Sala de la secţia de Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar este în continuare închisă, pentru a treia zi. Aici a fost depistată, în urma unui control, o bacterie periculoasă, piocianic. Au fost luate măsuri de decontaminare şi va fi redeschisă când bacteria va eliminata. Managerul spitalului spune însă că nu există riscul să fi ajuns la paciente.
Bacilul piocianic a fost depistat în urma unui control intern al spitalului, la numai câteva zile după ce un protestatar care a fost internat la chirurgie plastică spune că a fost infectat cu o altă bacterie, Clostridium. Pacienţii care ajung la spitalul Universitar se plâng de mizeria de aici.
Pacient: „Condiţiile de acolo sunt mizere. Nu dezinfectează, nu folosesc materiale care să dezinfecteze pentru specialitatea care o are acest spital, gândaci peste tot. Sunt ai noştri, aşa mi-au spus când le-am spus. Femeile de serviciu. Au fost nişte controale pe acolo. S-a dat zvonul, avem control. A început să miroasă puţin a parfum”.
Acuzaţii în privinţa igienei din spital vin şi din partea angajaţilor. Bacteria a fost depistată în filtrul de apă al spălătorului din sala de ginecologie, la sfârşitul săptămânii trecute.
Daniel Simion – asistent: „Cum vreţi să fie rezultatul într-o secţie când de luni de zile nu au văzut dezinfectanţi, nu au văzut nimic. Cum v-aţi permis de marţi până vineri să operaţi. Majoritatea intervenţiilor au fost ale unor femei cu cancer. Asta ne mai trebuia să fie operate şi cu pioceanic?”
Adrian Marinescu - medic primar: „E o bacterie care în unele situaţii poate fi de temut. Infecţiile cu astfel de germeni pot să ridice probleme mai ales la pacienţii cu imunitate slabă”.
După ce doi asistenţi au intrat în greva foamei pentru a atrage atenţia că pacienţii sunt în pericol, ministrul Sănătăţii a decis să verifice modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi de minister. Conducerea spitalului anunţase că ancheta s-a încheiat, dar ministerul a spus exact contrariul.
Oana Grigore - purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: „Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii continuă verificările la unitatea medicală. Noi în momentul în care vom avea raportul de control, îl vom face public”.
Între timp, conducerea spitalului a început o anchetă internă, pentru a vedea dacă bacteria a apărut din neglijenţa vreunui angajat.