Bacterie periculoasă. Anunțul Spitalului Universitar

Data actualizării: Data publicării:
spitalul universitar

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti informează că o probă pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineaţa zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie, dar că posibilitatea de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă şi că sala respectivă este deocamdată închisă, potrivit Agerpres.

„Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineaţa zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu cinci zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenţii cronice, exclus cele din obstetrică. Aşadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al SUUB.

Conform aceleiaşi surse, bacteria respectivă se dezvoltă în apă stătută, iar nefolosirea instalaţiilor implică „asemenea riscuri”. Reprezentanţii spitalului au precizat că tocmai din acest motiv se efectuează controale „în permanenţă, iar o eventuală descoperire duce la măsuri severe de decontaminare” până când probele vor ieşi negative. Sala respectivă este deocamdată închisă.

„Întrucât în context au apărut precizări legate de controlul Ministerului Sănătăţii, menţionăm că acesta s-a încheiat înainte de 14 august şi a fost efectuat la cererea managementului SUUB. Se vor analiza cu certitudine şi condiţiile în care a apărut acest incident numai la unul dintre filtre, deşi erau două, iar dacă se vor identifica neconformităţi sau abateri de la normele procedurale cu privire la manipularea acestora, toţi cei implicaţi vor fi sancţionaţi conform reglementărilor în vigoare. De îndată ce vor apărea rezultatele, le vom prezenta şi discuta într-o conferinţă de presă”, se arată în comunicat.

SUUB menţionează că Departamentul de Prevenire şi Control Infecţii Nosocomiale colectează „în permanenţă probe din toate ariile terapeutice”, conform normelor sanitare interne şi internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri