Sute de oameni de pe toată planeta le datorează viaţa unor tineri informaticieni de la Bucureşti. Au scăpat de cancerul de piele cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone inventate de români. Se numeşte Skinvision şi arată în câteva secunde dacă o aluniţă de pe piele este semn de pericol. Peste un milion de oameni au descărcat deja aplicaţia şi o folosesc frecvent, iar asta încurajează compania producătoare să lucreze cu echipe din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Amsterdam la dezvoltarea programului.
Două femei din Noua Zeelandă şi Marea Britanie spun că îşi datoreză viaţa aplicaţiei româneşti pentru telefoane inteligente. Un milion de oameni au descărcat-o şi au folosit-o.
„Numele meu este Stacey Everson. Am 30 de ani şi doi băieţi, de 11 şi 13 ani. M-am speriat foarte tare, gândindu-mă aş avea melanom şi ar ajunge la un alt nivel... Ce s-ar întâmpla cu băieţii... Mă simt binecuvântată! Nu pot să cred că am fost atât de norocoasă. Am downloadat-o şi am făcut o fotografie aluniţei de care familia mea era îngrijorată. Răspunsul a fost că e grav, că am nevoie să merg la doctor, că era urgent”, a spus Stacey Everson.
„Aveam o aluniţă care arăta ciudat, dar nu eram sigură, am făcut o fotografie şi rezultatul a venit repede înapoi. Cred că mintea mea nu concepea că într-adevăr era melanom. Deci pot spune cu sinceritate că, de fapt, mi-a salvat viaţa”, a adăugat Caroline Salmon.
Creatorii SkinVision spun că aplicaţia este la fel de bună ca o medie a exactităţii ochiului unui dermatolog. În momentul în care cineva îşi fotografiază o aluniţă de pe piele, imaginea este comparată cu cele din bazele de date şi dacă sunt găsite asemănări cu formaţiuni detectate drept canceroase, pacientul primeşte avertismentul.
„În momentul ăsta avem cateva milioane de poze, cred că ne apropiem de 4-5 milioane, și avem o rată de câteva mii de poze pe zi care ajung în platforma noastră”, a explicat Andrei Blaj, membru în echipa Skinvision.
Mircea Popa este cel care a pus pe picioare aplicaţia. A fondat Skinvision în 2011 pe baza unui program creat la Politehnica din Bucureşti pe când era student.
„Am încercat mai multe lucruri, nu mi-au plăcut şi voiam o chestie cu care să simt că ai o contribuţie, să poţi să aduci o diferenţă, nu doar să faci umbră degeaba pământului”, a spus tânărul.
Decis să ajute în lupta cu boala care se răspândeşte cel mai repede dintre toate tipurile de cancer, Mircea a prezentat proiectul mai multor medici dermatologi pe care i-a cooptat apoi în echipă.
„Inițial, vă spun sincer, că am gândit foarte rezervat asupra posibilității de a oferi un instrument de catalogare a leziunilor de piele prin telefon. Doctorii încet, încet încep să accepte că poate reprezenta o soluție pentru problemele pacienților lor”, a spus medicul dermatolog Kostas Koustsioukis.
„Nu este o metodă de diagnostic, ci o metodă care sensibilizează pacientul şi îl aduce mai repede la medic”, a adăugat medicul Cristina Cotruță.
În România, peste o mie de oameni se îmbolnăvesc anual de cancer de piele, iar 350 mor pentru că ajung prea târziu la medic. Diagnosticată în stadii incipiente, rata de supravieţuire este însă 95 la sută. Aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită la noi în ţară, iar în restul lumii costă mai puţin de 10 euro pe lună.